Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Ταβέρνα «Μάκελος» : Χερίσια μακαρόνια με πιτυανά ξερομούζηθρα που φτιάχνει αριστοτεχνικά ο τυροκόμος Νίκος Αποστολής


Σ’ ένα όμορφο ορεινό χωριό της Χίου στο  Πιτυός βρίσκεται  η ταβέρνα του «Μάκελου» εδώ θα γευτείτε  τα υπέροχα παραδοσιακά χερίσια μακαρόνια του νησιού . Είναι χειροποίητα και τα φτιάχνουν με τον εξής τρόπο.  Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού,  τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να ξεραθούν  και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και εξαιρετικό τριμμένο ξερομύζηθρο (ξερομούζηθρο στη χιώτικη ντοπιολαλιά) . Θα τα βρείτε όμως και σε δυο παραλλαγές η πρώτη με συνοδεία κοκκινιστού πετεινού και η δεύτερη με  αιγοπρόβειο κρέας .

 Τα  υπέροχα Πιτυανά  ξερομούζηθρα

Πολλοί ρωτούν τον Μάκελο τι είναι αυτά τα  ξερομούζηθρα ( τα οποία φτιάχνει αριστοτεχνικά ο Πιτυανός κτηνοτρόφος Νίκος Αποστολής ) που τους προτείνει να δοκιμάσουν  και χωρίς δεύτερη κουβέντα τους παραθέτει τη γλαφυρή περιγραφή του αείμνηστου Καρδαμυλίτη Γ. Μαδιά γι’ αυτό το νοστιμότατο παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν :

“ Τούτα κατασκευάζονται από μουζήθρα, η οποία τίθεται εις μικρούς καλαθίσκους, των οποίων το περιεχόμενο δεν περιλαμβάνει περισσότερον από εκατό δράμια. Εις αυτά θέτουσιν και ολίγον άλας. Ταύτα αποξηραίνουσιν εις δένδρα σκιερά, όπου στηρίζουσιν λίθινας πλάκας. Τούτων γίνεται μικρά ποσότης και εις εποχήν καθ' ην το γάλα ολιγοστεύει, κατά τα οψιμογάλια, πωλείται δε πολύ ακριβά, δραχμάς 60 και 80 η οκά. Είναι τυρός πολυτελείας."
"Δεν συμφέρουν στις μέρες μας. Πολύ κόπος για να γίνουν, στη ίδια τιμή με τη μουζήθρα". μονολογεί ο κτηνοτρόφος Νικολής Αποστολής. Το ποιμενικό του μερακλίκι, ωστόσο, του υπαγορεύει τη συνέχιση μιας μακράς Πιτυανής παράδοσης.
Οι μουζήθρες αλατίζονται. Κάθε κουτάλα στο τυροβόλι κι από λίγο αλάτι και στο τέλος αλατίζεται εξωτερικά λίγο περισσότερο . Διατηρείται σε μέρος σκιερό, που οφείλει να αερίζεται. Κάθε μέρα ο Νικολής θα τα γυρίσει για να στραγγίξουν καλά και μόλις περάσει το δεκαπενθήμερο, ανάλογα φυσικά των κλιματολογικών συνθηκών, το ξερομούζηθρο είναι έτοιμο για το πιάτο.
Οι καλοφαγάδες το απολαμβάνουν ως εκλεκτό μεζέ, οι Πιτυανές κυράδες ραντίζουν ακόμα με ξυστό ξερομούζηθρο τα χερίσια μακαρόνια.
“Μπορεί πια να μην γίνεται στις μάντρες, ακολουθούμε όμως τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής", εξηγεί ο Νικολής, με την περηφάνια του ανθρώπου που συνεχίζει μια γευστική και ποιμενική παράδοση αιώνων”


* Η ταβέρνα του «Μάκελου» βρίσκεται στο χωριό Πιτυός , απέχει από τη χώρα της Χίου 25 χλμ , φτάνοντας στα πρώτα σπίτια του χωριού στη δεξιά πλευρά του δρόμου και μέσα στα πλατάνια θα συναντήσετε την ομώνυμη ταβέρνα {Πιτυός,Καρδάμυλα, Χίου,τηλ: 2272 023364}










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου