Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Στα Τρίκαλα στα δυο στενά !!!

INFO :  Τα Τρίκαλα η  πατρίδα του γιατρού της αρχαιότητας Ασκληπιού και του Βασίλη Τσιτσάνη , χρωστά κατά ένα  μεγάλο βαθμό την ομορφιά της στην υπέροχη ρυμοτομία της , τα πάρκα και τους πεζόδρομούς , στα ιστορικά της μνημεία και  στο γραφικό ποταμό Ληθαίο . Βέβαια  το meeting-point των επισκεπτών αποτελεί η διατηρητέα παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι. Τα βαρουσιώτικα σπίτια φτιαγμένα με καλαμωτές και πλίνθους στα διάκενα, βαμμένα με διάφορα χρώματα, στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες της οικονομικής ακμής της πόλης μεταξύ του 18ου και 19ου αι. Τα πλακόστρωτα στενάκια (τα «στενά του Σακαφλιά», γνωστά από το ομώνυμο τραγούδι του μεγάλου μας λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, που καταγόταν από την πόλη) προσδίδουν γραφικότητα στη συνοικία. Εδώ θα συναντήσετε τις περισσότερες και τις παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : **** Αξίζει ο κόπος να περπατήσετε ή να κάνετε ποδηλατάδα κατά μήκος του ποταμού Ληθαίου και να θαυμάσετε τις 10 γέφυρες που συνδέουν τις δυο όχθες του , η κεντρική μάλιστα  είναι μεταλλική και κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1886   **** Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα απομεινάρι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το Κουρσούμ Τζαμί, είναι επισκέψιμο και αποτελεί  έργο του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα της Οθωμανικής Αυλής του Μιμάρ Σινάν ο οποίος έφτιαξε τα μεγαλύτερα  τζαμιά στην γείτονα χώρα **** Επάνω στο λόφο της πόλης δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του φρουρίου του Ιουστινιανού, όπου σήμερα λειτουργεί χώρος αναψυχής. Στην ανατολική του πλευρά βρίσκεται το Ρολόι (έμβλημα της πόλης), που κτίστηκε αρχικά τον 17ο αι. κι έχει υποστεί διαδοχικές καταστροφές και ανακατασκευές. **** Τα Μανάβικα είναι η δεύτερη συνοικία της παλιάς πόλης με τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίρια και τους γραφικούς πεζόδρομους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια στην περιοχή λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, παλαιοπωλεία και μανάβικα, εξ ου και το όνομά της. Σήμερα είναι γεμάτη από ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ.****

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ :  Δίπλα στον ποταμό Ληθαίο , στον επάνω όροφο των παλιών φυλακών Τρικάλων , λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας - Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη» αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού. Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του λαού, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα τα οποία αντανακλώνται μέσα από τα δεκάδες, σπάνιας ομορφιάς και αυθεντικότητας τραγούδια του. Το Μουσείο είναι χωρισμένο σε 5 τμήματα , η πρώτη αίθουσα «Βασίλη Τσιτσάνη» διαθέτει όλη την ιστορία του μεγάλου Τρικαλινού δημιουργού, τις συνεργασίες του, ντοκιμαντέρ από σημαντικές στιγμές του και πάλκο. Η δεύτερη αίθουσα «Βασίλης Τσιτσάνης & Τρικαλινοί δημιουργοί» διαθέτει όλη την δισκογραφία του και υλικό του Κώστα Χατζηδουλή. Η τρίτη είναι η αίθουσα εκδηλώσεων. Η τέταρτη είναι η «Αίθουσα Φυλακών» με πληροφορίες για το έργο τρικαλινών δημιουργών και η πέμπτη αίθουσα περιλαμβάνει την εγκατάσταση του εικαστικού Στέργιου Στάμου.

 

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ : Μου προξένησε  εντύπωση τα αμέτρητα ποδήλατα που είδα σε κάθε γωνιά της πόλης , ρώτησα να μου πουν πόσα είναι συνολικά  και όταν μου απάντησαν  πως είναι περισσότερα από 30.000 έμεινα άφωνος . Τα Τρίκαλα λοιπόν παραδοσιακά έχουν  μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα λόγω του επίπεδου εδάφους, των στενών δρόμων και των μικρών αποστάσεων . Καθημερινά χιλιάδες από αυτά κατακλύζουν το κέντρο της πόλης μια και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. 
 
ΦΑΓΗΤΟ : Στα Μανάβικα μια από τις παλιές γειτονιές των Τρικάλων θα βρείτε όλες τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης που υπόσχονται να σας χαρίσουν μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις .Θα σας προτείνουμε το ταβερνείο «Μεζεδοκαμώματα» και την παραδοσιακή ταβέρνα «Το Χάνι» .

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ :  Η πόλη φημίζεται για το τσίπουρο, τα τυροκομικά προϊόντα ,το χαλβά βουτύρου, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τον τραχανά και το νοστιμότατο λουκάνικο με πράσο.

Η ΜΠΥΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ : Δυο νομάδες-ζυθοποιοί αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να φτιάξουν τη πρώτη τρικαλινή μπίρα την ονόμασαν «Ληθένια» και  πρόκειται για μια μπίρα  India Pale Ale με ξεχωριστή γεύση. Cheers !!! 

 
Photos :   Stathis Harpas
            Γιώτα Μιχαλακίδου

 





































 
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου