Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Οι γευστικοί θησαυροί της Νάξου !!! { Traveling with taste as our guide: The tasty treasures of Naxos }

Νάξος το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, με μακραίωνη  ιστορία , μοναδικά αξιοθέατα , εξωπραγματικά όμορφες παραλίες με  γαλαζοπράσινα νερά , καταπράσινες πεδιάδες  και άγρια βουνά απίστευτης ομορφιάς . Η Νάξος όμως είναι και ένα τόπος που προσφέρει στον επισκέπτη εξαιρετικούς γευστικούς θησαυρούς και δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως  γαστρονομικός προορισμός . Υπερέχει η τυροκομική παράδοση του νησιού με τη γραβιέρα , το ξινοτύρι , το κεφαλοτύρι που το αποκαλούν και αρσενικό τυρί. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή , η πιο παλιά καλλιέργεια του νησιού είναι αυτή της πατάτας που ξεκινά από τις αρχές του 19ου αιώνα , έχει  απίστευτη νοστιμιά και ποιότητα λόγω του αμμοαργιλώδους εδάφους πλούσιου σε κάλλιο. Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται εκατοντάδες κατσίκια και αρνιά, ενώ στο Λιβάδι κυρίως αγελάδες. 

Από το γάλα τους φτιάχνονται τα περίφημα ναξιώτικα τυριά με πρώτη και καλύτερη τη γραβιέρα Νάξου που έχει κερδίσει από το 1996 τη διάκριση της ονομασίας προέλευσης. Παράγεται από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα είναι ένα κίτρινο, ημίσκληρο σφιχτό τυράκι, με  πικάντικη γεύση και  βουτυράτη ύφη . Ακολουθεί ένα τυρί γένους ….αρσενικού , πρόκειται για το  κεφαλοτύρι γνωστό και ως αρσενικό, ένα σκληρό , κίτρινο, επιτραπέζιο τυρί με πλούσια, βουτυράτη γεύση . Το συγκεκριμένο τυρί παράγεται από πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα και έχει έντονη γεύση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συντηρούν το «αρσενικό» σε ελαιόλαδο.  Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το ξινοτύρι του Πιτταρά , ένα τυράκι από τις Μέλανες της Νάξου που τιμά την τυροκομικά παράδοση του νησιού.  Το ξινότυρο είναι στην ουσία ξινομυζήθρα , που έχει στεγνώσει για αρκετές εβδομάδες πάνω σε ξύλινες τάβλες. Είναι πιο σκληρό και τρώγεται φρέσκο ή τριμμένο στα μακαρόνια . Αν σας αρέσουν οι ήπιες γεύσεις τότε σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε τη γλυκιά Μυζήθρα του Πιτταρά , ένα  μαλακό τυρί και ανάλατο , ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα , είναι όμως κατάλληλο και για τη παρασκευή πιττών και γλυκισμάτων. Περνώντας στα γλυκά του νησιού  να σας πούμε ότι είναι πολύ νόστιμα τα ναξιώτικα γλυκά του κουταλιού, ειδικά όσα βασίζονται σε εσπεριδοειδή από τα γόνιμα χωράφια του νησιού , πορτοκάλι, λεμόνι, νεραντζολέμονο και φράπα έχουν την τιμητική τους .

Θα ολοκληρώσουμε τη παρουσίαση με το λικέρ κίτρου Προμπονά που φτιάχνεται από τα φύλλα της κιτριάς στο επισκέψιμο αποστακτήριο της επιχείρησης στα Αγκίδια Νάξου, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο από το 1915. Δεν περιέχει χημικά και συντηρητικά , είναι αναγνωρισμένο από το κράτος ως ένα από τα τρία ελληνικά ηδύποτα και διατίθεται σε δυο τύπους . Άλλα προϊόντα της ποτοποΐας είναι το τσιπουρόμελο από μέλι και βότανα της Νάξου και το νέο επίτευγμα με λεμόνια από το κτήμα της ποτοποιΐας Προμπονά στις Εγγαρές Νάξου, το Λεμοντσέλο με τα υπέροχα αρώματα .

 Για φαγητό στη χασαποταβέρνα του Κλουβάτου !!!  
  
Κάνοντας ρεπορτάζ  ρωτήσαμε τους ντόπιους  που θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά κρέατα του νησιού , οι περισσότεροι μας πρότειναν τον …..Άρχοντα των ψητών τη «χασαποταβέρνα του Κλουβάτου» στο ορεινό χωριό του Κυνίδαρου . Όπερ και εγένετο κινήσαμε για το χωριό των Κονιτοπουλέων που βρίσκεται  σε  υψόμετρο 400 μ. καταμεσής μιας περιοχής γεμάτης με πλατάνια, ελιές και βελανιδιές . Να σημειώσουμε επίσης πως οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για τη έμφυτη αγάπη και ικανότητά τους στη μουσική και το χορό. Η Χασαποταβέρνα του Κλουβάτου (ή στου Βασιλαρακιού) είναι ένα απλό και αληθινό μαγαζί που έχει παράδοση στο ποιοτικό κρέας από τη δεκαετία του ’30 . Δίπλα στη ταβέρνα υπάρχει το κρεοπωλείο της οικογένειας που σου κόβει επί τόπου την μπριζόλα ή τα παϊδάκια που θέλεις να σου ψήσει . Εδώ το ψητό κρέας είναι το δυνατό χαρτί του μαγαζιού , δοκιμάστε χωρίς κανένα ενδοιασμό τα υπέροχα γαρδούμια ( η ναξιώτικη έκδοση της γαρδούμπας)  ένας ξεχωριστός μεζές που φτιάχνεται από τα έντερα του αρνιού , τα θεϊκά παϊδάκια , το κοκορέτσι , τις πληθωρικές του σπαλομπριζόλες που τις σιτεύει για ένα μήνα και τα σπιτικά λουκάνικα («Χασαποταβέρνα του Κλουβάτου» τηλ : 22850 32088)
 
Το ζαμπόνι της Νάξου

  
Στο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο «Ραντεβού»( Τηλ: 2280-22266 ) στη Παλαιά χώρα της Νάξου  θα βρείτε τα δυο αδέλφια τον Δημήτρη και Γιάννη Παπαδόπουλο  οι οποίοι εκτός από γλυκά φτιάχνουν και το διάσημο  σάντουιτς με ναξιώτικη γραβιέρα και το εμβληματικό αλλαντικό του νησιού το ζαμπόνι . Ειλικρινά κλέβει τις εντυπώσεις τόσο με τη γεύση του όσο και με την εμφάνισή του, πρόκειται  για ένα ολόκληρο χοιρινό μπούτι που  θυμίζει το προσούτο σε εμφάνιση , ωστόσο όμως  η γεύση του είναι πιο πικάντικη και σίγουρα πιο αλμυρή, αφού το “στέγνωμα” γίνεται μέσα σε αλάτι. Συνοδεύει εξαιρετικά ούζο, ρακί και τσίπουρο.
 
 












 


Νοστιμότατο αρνάκι κότσι στην Απείρανθο





 





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου