☛ To «Όξο Νού» στα Εξάρχεια (Εμμανουήλ Μπενάκη 63-65) είναι ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο
με άρωμα Κρητικής κουζίνας , σερβίρει νόστιμο φαγητό και άλλες παραδοσιακές
κρητικές σπεσιαλιτέ, με προϊόντα από το νησί . Ένα γεύμα στο «Όξο Νού» πάντα ξεκινάει με ένα απάκι , με χοχλιούς μπουμπουριστούς , ή με μια κρεατότουρτα
που είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού . Εγώ
βέβαια είχα αποφασίσει πως θέλω να φάω χοχλιούς μπουμπουριστούς
, μου αρέσουν πολύ και
θεωρώ ότι είναι μια μοναδική λιχουδιά
. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους ,στη Κρήτη
όμως τα λατρεύουν (όπως κι εγώ) και τα
τιμούν ιδιαιτέρως . Οι χοχλιοί αποτελούν
ένα θαυμάσιο ρακομεζέ στη Κρήτη , ιδιαίτερα οι "μπουμπουριστοί" ,
δηλαδή αυτοί που μαγειρεύονται σύμφωνα με το κρητικό λεξιλόγιο
"αμπούμπουρα" ( μπρούμυτα τα σαλιγκάρια στο τηγάνι με το άνοιγμα προς
τα κάτω μέσα στο καυτό ελαιόλαδο το ξίδι και το δενδρολίβανο) . Ήρθαν οι χοχλιοί
στο τραπέζι μας και οι ευωδιές μας έσπασαν τη μύτη , ήταν ψωμωμένοι και μαγειρεμένοι
αριστοτεχνικά με καλά υλικά , τονισμένο δενδρολίβανο και επαρκή ποσότητα ξυδιού
. Αυτό το τόσο απλό πιάτο να ξέρετε φίλοι μου συγκεντρώνει υψηλά διατροφικά
πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα , ενώ θα σας κερδίσει με τη μεστή και
όξινη γεύση του .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου