Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Εξάρχεια : Πάμε στο “ Όξο Νού ” για χοχλιούς μπουμπουριστούς !!!



  To  «Όξο Νού» στα  Εξάρχεια (Εμμανουήλ Μπενάκη 63-65) είναι ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο με άρωμα Κρητικής κουζίνας , σερβίρει νόστιμο φαγητό και άλλες παραδοσιακές κρητικές σπεσιαλιτέ, με προϊόντα από το νησί . Ένα γεύμα στο «Όξο Νού» πάντα ξεκινάει  με ένα απάκι , με χοχλιούς μπουμπουριστούς , ή με μια κρεατότουρτα  που είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού . Εγώ βέβαια είχα αποφασίσει πως θέλω να φάω χοχλιούς μπουμπουριστούς  , μου αρέσουν πολύ και  θεωρώ ότι είναι μια μοναδική λιχουδιά . Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους ,στη Κρήτη όμως  τα λατρεύουν (όπως κι εγώ) και τα τιμούν ιδιαιτέρως . Οι  χοχλιοί αποτελούν ένα θαυμάσιο ρακομεζέ στη Κρήτη , ιδιαίτερα οι "μπουμπουριστοί" , δηλαδή αυτοί που μαγειρεύονται σύμφωνα με το κρητικό λεξιλόγιο "αμπούμπουρα" ( μπρούμυτα τα σαλιγκάρια στο τηγάνι με το άνοιγμα προς τα κάτω μέσα στο καυτό ελαιόλαδο το ξίδι και το δενδρολίβανο) . Ήρθαν οι χοχλιοί στο τραπέζι μας και οι ευωδιές μας έσπασαν τη μύτη , ήταν ψωμωμένοι και μαγειρεμένοι αριστοτεχνικά με καλά υλικά , τονισμένο δενδρολίβανο και επαρκή ποσότητα ξυδιού . Αυτό το τόσο απλό πιάτο να ξέρετε φίλοι μου συγκεντρώνει υψηλά διατροφικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα , ενώ θα σας κερδίσει με τη μεστή και όξινη γεύση του .







 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου