Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Ανδρέας Σταυρίδης : Ο Dario Cechinni της ελληνικής κρεατοφαγίας, βρίσκεται εδώ δίπλα μας σε απόσταση αναπνοής !!!


O Ανδρέας Σταυρίδης περιπλανήθηκε σ’ όλο το κόσμο για να  συλλέξει tips και εμπειρία  γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο της κρεατοφαγίας ( τεχνικές ωρίμανσης , μέθοδοι κοπής  και τρόποι  ψησίματος ) . Tο 1994 έφτασε στην Αργεντινή στη χώρα όπου το κρέας είναι θρησκεία για τους κατοίκους της , με πρώτους και καλύτερους τους αγελαδάρηδες  της υπαίθρου τους gauchos  , η ζωή των οποίων είναι συνυφασμένη με την εκτροφή των βοοειδών . Βρήκε φιλόξενη στέγη  στη φάρμα του κ Ρουίζ στο Μπουένος Άιρες , ακολούθησε το  σκληρό πρόγραμμα των γκάουτσος στην αχανή Πάμπα συμμετέχοντας  στις καθημερινές δραστηριότητες τους (  τάϊσμα ,μαρκάρισμα, επιλογή των ζώων για το σφαγείο  και κοπές κρεάτων) . Την προσοχή του Ανδρέα τράβηξε η ιδιόρρυθμη τεχνική του ψησίματος που ακολουθούν οι γκάουτσος , δένουν τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος επάνω σ’ ένα σιδερένιο σταυρό το  asador (ασαδόρ) και τον καρφώνουν επάνω  στο έδαφος  σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από τη φωτιά , αυτός ο τρόπος στη χώρα μας ονομάζεται αντικριστός(!!!) και οι ρίζες του ανάγονται  στην εποχή  των αρχαίων  Κρητών του Μινωικού πολιτισμού . Την τεχνική αυτή όπως με πληροφόρησε ο Ανδρέας Σταυρίδης μετέδωσαν στους αγελαδάρηδες της Λατινικής Αμερικής οι πρώτοι  Έλληνες μετανάστες που έφτασαν στη μακρινή χώρα του tango . Στη συνέχεια έρχεται η ώρα του ….Big Apple και η νέα χρονιά τον βρίσκει να εργάζεται στο  εστιατόριο του Γερμανού Ντήτερ  στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης , εδώ ο Ανδρέας εντρυφεί στα μυστικά της ξηράς ωρίμανσης του κρέατος (dry aging)  .                            

Επόμενος σταθμός  το Βανκούβερ του Καναδά όπου εμπλουτίζει τις  γνώσεις του γύρω από τα γιαπωνέζικα μοσχάρια Kobe που σήμερα αποτελούν τη Rolls Royce των κρεάτων . Αυτή η ράτσα βοοειδών διαβιώνει στις ιδανικότερες συνθήκες σταβλισμού , τρέφονται με την καλύτερη ποιότητα τροφής , τα ποτίζουν με μεταλλικό νερό και μπύρα , τα βάζουν να ακούνε  κλασσική μουσική ενώ τα κάνουν μασάζ για να είναι ήρεμα και να μην παθαίνουν κράμπες . Τους επόμενους μήνες επισκέπτεται τη Κούβα για να παρακολουθήσει τις τεχνικές του σιγο-καπνιστού χοιρινού και μετά επιστρέφει στην Φλωρεντία για το χατίρι μιας μπριζόλας  της …..bisteca  alla  fiorentina  που έκανε διάσημη τη περιοχή της Τοσκάνης σε όλο τον κόσμο. Η bisteca είναι μια πληθωρική  T-Bone μοσχαρίσια μπριζόλα πάχους 4 εκατοστών και βάρους 800 γραμμάριων με έντονο βαθυκόκκινο  χρώμα . Στα τέλη των ‘90s o  Ανδρέας Σταυρίδης θα εργαστεί σε εστιατόρια της Βιέννης και του Μονάχου  ενώ το millenium  θα τον βρει εγκατεστημένο στο χωριό  του τη Νέα Σκοπιά Σερρών λειτουργώντας τη  «Ταβέρνα του Ανδρέα» , σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καθιερωθεί ως το απόλυτο meeting point των κρεατολάγνων της Βόρειας Ελλάδας . 

                                                            Stathis  Harpas 
 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου