Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Κηπιά-Παγγαίου : Παραδοσιακό κατσίκι γεμιστό σε ξυλόφουρνο (συνταγή)



Θα χρειαστούμε ένα κατσίκι περίπου 10 κιλά χωρίς τα μπουτάκια ενώ τα υλικά που θα χρειαστούμε για την γέμιση είναι  : 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο , 1 ποτήρι λάδι , η συκωταριά του κατσικιού , 1 κιλό ρύζι Καρολίνα ,3 ξερά κρεμμύδια ,1 ματσάκι δυόσμο ,Αλάτι και πιπέρι , 1 λίτρο νερό.

Για την γαρνιτούρα στο ταψί θα χρειαστούμε  : 1 κιλό πατάτες κυδωνάτες , λίγο βούτυρο ,σάλτσα πελτέ


Για την  επικάλυψη του ταψιού : Θα χρειαστούμε  αλεύρι, αλάτι και νερό για να κάνουμε το ζυμάρι που θα καλύψουμε το ταψί  και ένα κομμάτι λαδόκολλα . 
                                    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Προετοιμάζουμε τη γέμιση ζεματώντας τη συκωταριά και αφού την αφήσουμε να κρυώσει δέκα λεπτά τη κόβουμε μικρά κομμάτια . Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι για να σοτάρουμε τον κιμά με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μετά τσιγαρίζουμε την συκωταριά μας . Προσθέτουμε το ρύζι το νερό το αλάτι το πιπέρι και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ρουφήξουν το νερό τους , κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά για να κρυώσει και προσθέτουμε τον δυόσμο . Επόμενο βήμα της συνταγής είναι να γεμίσουμε τη κοιλιά του κατσικιού με τη γέμιση και να τη ράψουμε με μια σακοράφα για να ασφαλίσουμε το υλικό μας. Τοποθετούμε το κατσίκι στο ταψί το αλατίζουμε και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο , προσθέτουμε τις πατάτες τον πελτέ και το νερό . Αφού πρώτα σκεπάσουμε το ταψί με λαδόκολλα στη συνέχεια το σφραγίζουμε και με ζυμάρι για να μη φεύγει ο ατμός του κατά τη διάρκεια του ψησίματος . Με τον τρόπο αυτό θα ψηθεί το κρέας ομοιόμορφα και θα κρατήσει όλα τα υγρά και τα αρώματα του .Τοποθετούμε το ταψί στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 3,5 ώρες , όταν το βγάλουμε από το φούρνο το ζυμάρι έχει μαυρίσει το αφαιρούμαι προσεκτικά μαζί με την λαδόκολλα . Η σιελόρροια σας θα εκτοξευτεί στα ύψη από τη στιγμή που οι πρώτες μυρωδιές θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα . Καλή σας όρεξη !!! 


* Τη συνταγή εκτέλεσε στα Κηπιά του Παγγαίου η πρεσβυτέρα Δέσποινα Παπανικολάου με καταγωγή από τα Σώκια της Μικράς Ασίας .







 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου