Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Άγιος Αθανάσιος–Δράμας : Η ιστορία του μαστιχάτου χαλβά Ελευθερίου ξεπερνά έναν αιώνα ζωής !!!



Ο μαστιχάτος χαλβάς  της Δράμας  ξεπέρασε τον ένα αιώνα ζωής , ήταν αρχές του 19ου αιώνα όταν ο προπάππους του Λευτέρη Ελευθερίου ήρθε από την Αξό της Καππαδοκίας  κουβαλώντας μαζί  του ένα καλά ριζωμένο μυστικό  την παρασκευή  του χειροποίητου, παραδοσιακού μαστιχάτου χαλβά που ήξερε να φτιάχνει αριστοτεχνικά στα άγια χώματα της Καππαδοκίας  . Σήμερα ο Λευτέρης  Ελευθερίου μαζί με τον γιό του συνεχίζει  με αμείωτο ενθουσιασμό, αγάπη και σεβασμό στην παράδοση την ίδια «οικογενειακή υπόθεση» παρασκευής μαστιχάτου χαλβά. Ένα ιδιαίτερο προϊόν που διακρίνεται για την γεύση, την ποιότητα και την θρεπτική αξία του. Ένα σπιτικό γλύκισμα που ξεχωρίζει από την υφή των ινών του και είναι ο αληθινά παραδοσιακός χαλβάς σε πολλές εκδοχές (βανίλια, κακάο, με αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και φρούτα) που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους γευστικές απολαύσεις σε κάθε περίσταση.  

               Ο  ΧΑΛΒΑΣ
Βασικά  συστατικά του χαλβά  είναι το σουσάμι (ταχίνι) η ζάχαρη, το αμυλοσιρόπιο και τα φυτικά έλαια. Η ζάχαρη και η γλυκόζη θερμαίνονται σε ανοξείδωτο καζάνι και γίνονται μία λευκή μάζα που, ακολούθως  αναμειγνύεται με ταχίνι. Το μίγμα για την επιτυχή ένωση των υλικών ζυμώνεται με τα χέρια και  εδώ  έγκειται η ιδιαιτερότητα του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής του χαλβά Ελευθερίου . Προς το τέλος του ζυμώματος προστίθενται τυχόν άλλα υλικά των διαφόρων εκδοχών του χαλβά όπως σοκολάτα ή κακάο. Όταν το ελαστικό μίγμα ομογενοποιηθεί, ακολουθεί και δεύτερη φάση ζυμώματος (με τους αγκώνες). Στο τελευταίο στάδιο της παρασκευής, η λεκάνη με το μίγμα βάρους 50 κιλών μεταφέρεται σε μία μαρμάρινη επιφάνεια και λικνίζεται με τα χέρια. Τότε η υφή του γίνεται ακόμη πιο λεπτή, ο χαλβάς κόβεται με ευκολία, ζυγίζεται και τοποθετείται στα αντίστοιχα καλούπια. 


ΣΤΟ 14ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ  ΓΕΥΣΗΣ   


Η οικογενειακή επιχείρηση του Λευτέρη  Ελευθερίου στεγάζεται σε ένα νέο χώρο στο 14ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Δράμας – Καβάλας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνθήκες παραγωγής με υψηλές προδιαγραφές υγιεινής, πλήρως προσαρμοσμένος στις ιδιαιτερότητες και την απλότητα του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής.  Οι πελάτες έχουν την ευχέρεια να επισκεφτούν τον οικείο και φιλόξενο αυτό χώρο ώστε να προμηθευτούν και να γευτούν οι ίδιοι όλα τα χειροποίητα και μοναδικά γλυκίσματα που προσφέρονται σε αποκλειστικότητα.  

ΧΑΛΒΑΔΕΝΙΕΣ  ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Εκτός από την βασική γεύση του (βανίλια, άσπρος με άρωμα ταχίνι)  ο μαστιχάτος χαλβάς προσφέρεται και σε ποικίλες γευστικές παραλλαγές με την προσθήκη υλικών όπως κακάο, αμύγδαλο, φιστίκι, φουντούκι και ξερά φρούτα. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά είδη κρασιών αλλά και με άλλα συστατικά (όπως τα φρούτα) για την δημιουργία άκρως γευστικών και πρωτότυπων επιδορπίων.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου