Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Τάλλαρος - Κάμπος (Χίου): Επίσκεψη στο αποστακτήριο της ποτοποιίας Τέττερη που χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα



Info : Το κτήμα  όπου στεγάζεται η ποτοποιία Τέττερη βρίσκεται στη περιοχή  Τάλλαρος στον Κάμπο της Χίου ,  εκεί θα δείτε το παλιό ρεμπικαριό της ποτοποιίας που χρονολογείται από τα  μέσα του περασμένου αιώνα. Από το 1846 η οικογένεια Τέττερη  παράγει ούζο στη Χίο ως προϊόν στην αρχή για οικιακή χρήση. Έχοντας όμως μεράκι και αγάπη για το απόσταγμα αυτό κατάφερε να το κάνει γνωστό σε όλο το νησί , και να ασχολείται σιγά – σιγά επαγγελματικά με αυτό. Βλέποντας πόσο άρεσε το ούζο και ειδικότερα η γεύση της μαστίχας στις γυναίκες του Τούρκου διοικητή συνδύασε αυτές τις δύο γεύσεις και παρήγαγε το μαστιχάτο ούζο , το οποίο εξαγόταν μέχρι την Κωνσταντινούπολη και αργότερα στην Αίγυπτο, μέχρι τη δεκαετία του ‘30 . Το 1912, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Χίου, ο Ιωάννης Τέττερης (2η γενιά )μαθαίνοντας τα μυστικά της απόσταξης από τον πατέρα του , ιδρύει την πρώτη του ποτοποιία με επίσημη άδεια του Ελληνικού κράτους. Από τότε συνεχίζεται ασταμάτητα η παραγωγή του ούζου, καταφέρνοντας να παρασκευάζει ένα από τα καλύτερα αποστάγματα γλυκάνισου. Είχε την ευγενή καλοσύνη ο κ Τέττερης να μας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας όπου  λειτουργούν σήμερα τρεις άμβυκες απόσταξης και ο παλαιότερος ξεπερνάει τα 100 χρόνια λειτουργίας !!! Οι δύο από αυτούς δουλεύουν μάλιστα  με τον παραδοσιακό τρόπο καίγοντας ξύλο !!! Ο κ Τέττερης μεταξύ άλλων μας είπε πως το κτήμα και η οικία όπου στεγάζεται η ποτοποιϊα στη περιοχή Τάλλαρος του Κάμπου ανήκε στην Γενοβέζικη οικογένεια του Νίκολα Ντ’ Άντρια , το κτήμα αγοράστηκε αργότερα από τον παππού Γιάννη Τέττερη στις αρχές του 19ου αιώνα . Πρόσφατα όταν έγιναν εργασίες για να επεκταθεί το ρεμπικαριό στα θεμέλια του κτίσματος βρέθηκε μια πέτρινη πλάκα με την επιγραφή του γενοβέζου ιδιοκτήτη του ΝD 1843 και την οποία έχουν αναρτήσει στο χώρο του αποστακτηρίου.

  Η ιεροτελεστία της απόσταξης 


Το ούζο Τέττερη ξεχωρίζει για την δυνατή του  γεύση και το  εξαιρετικό του άρωμα , για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται σπόροι γλυκάνισου, οινόπνευμα και νερό, όλα αυτά ενώνονται σε μία μυσταγωγική συνεύρεση βρασμού-ατμοποίησης-υγροποίησης για να δώσουν το απόσταγμα . Οι  σπόροι του  γλυκάνισου είναι  γέννημα θρέμμα της Χιώτικης γης ( ευδοκιμούν  στα χωριά Νένηντα, Φλατσιά , Κοινή , Βουνό) και πριν από την απόσταξη προηγείται η διαβροχή των σπόρων  μέσα σε σακιά μία μέρα πριν έτσι ώστε να μαλακώσει ο σπόρος και να δώσει περισσότερο άρωμα κατά την απόσταξη. Η απόσταξη είναι  η σπουδαιότερη διαδικασία , είναι η γέννηση του ούζου, και χρειάζεται χρόνο και πολύ αγάπη, η διαδικασία αυτή στην ποτοποιία Τέττερη αρχίζει από τις 5 το πρωί και τελειώνει στις 10 το βράδυ.


Ούζο και λικέρ για απαιτητικούς !!!


Το παραδοσιακό ούζο Χίου «Τέττερη No 5»  είναι ένα κλασσικό  ούζο από 100% απόσταγμα γλυκάνισου, έχει δυνατό άρωμα και έντονη γεύση . Το Νο 7 είναι ελαφρύ στη γεύση και απαλό στο άρωμα . Το  ούζο Μαστίχας (42% Vol) είναι  συναπόσταξη επιλεγμένων σπόρων γλυκάνισου μαζί με κομμάτια φυσικής μαστίχας, πίνεται ως απεριτίφ και είναι πολύ χωνευτικό . Προσωπικά μου άρεσε και το λικέρ μαστίχας Τέττερη με το χαρακτηριστικό άρωμα μαστίχας και αμυγδάλου. Έχει κρεμώδη υφή και βελούδινη επίγευση , απολαύστε το παγωμένο χωρίς προσθήκη πάγου. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν το λικέρ μανταρίνι , μια και το  χιώτικο μανταρίνι είναι αποδεδειγμένα το πιο αρωματικό σ’ όλη την Ελλάδα . Τα αιθέρια έλαια που λαμβάνονται από την εκχύλιση της φλούδας του δημιουργούν ένα μοναδικό λικέρ με ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου