Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ιστορία της μπύρας FIX


Η μπύρα στην Ελλάδα μετρά ζωή πάνω από 150 χρόνια. Όλα άρχισαν όταν ο Ιωάννης Φιξ ήρθε από το Μόναχο στην Ελλάδα το 1850 και άρχισε την παραγωγή μπύρας ορμώμενος από το γεγονός ότι αρκετοί Βαυαροί αξιωματικοί είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Έδωσε μάλιστα στη μπύρα το όνομα της οικογένειάς του, FIX.  Λόγω της μεγάλης απήχησης της μπύρας, ο Ιωάννης Φιξ αποφάσισε να εγκαταστήσει το ζυθοποιείο του στο Κολωνάκι, που αποτελούσε κοντινό προάστιο.Η μπύρα ΦΙΞ κερδίζει τους Έλληνες, γίνεται μόδα και σταδιακά εξαπλώνεται σε όλη την Αθήνα.  Ο Φιξ ανοίγει την πρώτη του μεγάλη μπυραρία στις πλαγιές του Αρδηττού. Από το όνομα της μπυραρίας «Μετς» -σε ανάμνηση της μάχης του τότε γαλλογερμανικού πολέμου, στη γαλλική πόλη Μετς- πήρε στη συνέχεια το όνομά της η περιοχή και το κρατάει μέχρι και σήμερα.

Το εργοστάσιο

Η πελατεία ολοένα και αυξάνεται και ο χώρος δεν επαρκεί. Ο Ιωάννης Φιξ αποφασίζει να μεταφέρει το σπίτι του και το μαγαζί του στην εξοχική τότε Λεωφόρο Συγγρού.Η πελατεία του τον ακολουθεί, γιατί η μπύρα του είναι εξαιρετική.Παράλληλα, έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει δύο γιους, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων, ο Κάρολος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση.Η μικρή χειροκίνητη βιοτεχνία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και σε λίγα χρόνια εξελίσσεται σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, εξοπλισμένο με τα τελειότερα για την εποχή μηχανήματα παρασκευής μπύρας.To 1920 o Κάρολος Φιξ πληροφορείται ότι στην Ευρώπη αρχίζει η παραγωγή τεχνητού ψύχους. Χωρίς καθυστέρηση, συγκεντρώνει τις οικονομίες του και εφοδιάζει το μικρό του εργοστάσιο με ψυκτικά μηχανήματα.Έτσι έφερε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, τον τεχνητό πάγο.Ο Κάρολος Φιξ πεθαίνει το 1922, αφήνοντας το εργοστάσιο στους δύο γιους του, Γιάννη και Αντώνη, που από μικρούς τους είχε μαζί του στη δουλειά. Τα δύο αδέλφια εργάστηκαν φιλότιμα, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την επιχείρηση.Δημιούργησαν βυνοποιείο, ώστε η μπύρα να παρασκευάζεται από ελληνικό κριθάρι, και διαμόρφωσαν τεράστιους ψυκτικούς χώρους για τη διατήρηση του πλεονάσματος της γεωργικής παραγωγής. Η ΦΙΞ γίνεται συνώνυμο της μπύρας στην Ελλάδα και πρωταγωνιστεί παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε παρέα, σε διαφημίσεις, ακόμη και στον κινηματογράφο…


   Επέκταση εγκαταστάσεων

Η «κυριαρχία» της ΦΙΞ συνεχίζεται και το 1957 ανατίθεται στον Τάκη Ζενέτο, η ανακαίνιση και επέκταση του εργοστασίου στη Λεωφόρο Συγγρού. Η ανακαίνιση ολοκληρώνεται το 1961.Το ολοκαίνουριο ζυθοποιείο στη Λεωφόρο Συγγρού ήταν έτοιμο, με αποτέλεσμα ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, τόσο σε μηχανήματα όσο και σε design.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε ο κάτω όροφος, που καλυπτόταν περιμετρικά με τζάμι, ώστε ο κόσμος περνώντας απ’ έξω να μπορεί να δει τον τρόπο παρασκευής της μπύρας!!!  Τα χρόνια πέρασαν….... Η εμπλοκή του ονόματος Φιξ με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της δεκαετίας του ‘80 και ο έντονος ανταγωνισμός από τις νέες μπύρες που κυκλοφορούσαν στην αγορά, οδηγούν στο οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και κατ’ επέκταση της παραγωγής της ιστορικότερης ελληνικής μπύρας.Το 1995 η εταιρεία Δ. Κουρτάκης Α.Ε. εξαγοράζει από την Εθνική Τράπεζα τα εμπορικά σήματα της μπύρας ΦΙΞ,την οποία παρήγαγε φασόν και κυκλοφόρησε στην αγορά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.Τρεις Έλληνες επιχειρηματίες, ο Γιάννης Χήτος και οι Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης, εξαγοράζουν την εταιρεία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»,μαζί με το σήμα της παλαιότερης, διασημότερης και πιο αγαπημένης ελληνικής μπύρας, της FIX Hellas. Και η νέα σελίδα της ιστορίας της ξεκινά….. To 2012 έγινε το λανσάρισμα της FIX Dark.Το 2014 η αγαπημένη ελληνική μπύρα συμπληρώνει τα 150 χρόνια επώνυμης παρουσίας στην Ελλάδα.Το 2015 οι εταιρείες «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» και «Μύθος Ζυθοποιία» συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρού και αξιόπιστου σχήματος στην ελληνική αγορά μπύρας, της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας.Η FIX Hellas συνεχίζει και σήμερα την επιτυχημένη πορεία της τόσο στην προτίμηση όσο και στις καρδιές των καταναλωτών  .Το εργοστάσιο της FIX επί της Λεωφόρου Συγγρού στη περιοχή του Νέου Κόσμου έδωσε τη θέση του πριν από μερικά χρόνια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης .







              





                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου