Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Λαγκάδα-Χίου : “Χιώτικο τυρί του Τσοπάνη” η οικογενειακή επιχείρηση του Γιάννη Γεωργούλη παράγει τυροκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας χωρίς συντηρητικά


Ο Γιάννης Γεωργούλης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στη  κτηνοτροφία  και την τυροκομία έτσι όπως την διδάχτηκε από τον πατέρα του και τον παππού του . Η τυροκομική μονάδα  βρίσκεται στον Αγρελωπό της Λαγκάδας και  αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της παράδοσης του παρελθόντος και των νέων πρακτικών στην τυροκομία. Ο Γιάννης  Γεωργούλης , έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος γι' αυτην καθώς μέσα στα πέντε χρόνια λειτουργίας της έχει καταφέρει να παράξει πάνω από 10 ετικέτες προϊόντων, τελευταία κυκλοφόρησε στην αγορά την εξαιρετικής ποιότητας γραβιέρα (ωριμασμένη για τέσσερις μήνες)  και το τυρί στο λάδι που στην ντοπιολαλιά της Χίου το ονομάζουν  «Κυδιαντούσικο» . Το «Χιώτικο Τυρί του Τσοπάνη» είναι μια  επιχείρηση που  παράγει  υψηλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα  χωρίς συντηρητικά. Μας το διαβεβαιώνει άλλωστε ο Γιάννης  Γεωργούλης με σιγουριά : « το μοναδικό συντηρητικό των προϊόντων μου, είναι το αλάτι και μ’ αυτό μόνο συντηρούνται , φτιάχνω τα τυριά  όπως ακριβώς τα έφτιαχνε ο παππούς μου» και συμπληρώνει «Τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής και τρέφονται με ότι πιο αγνό παράγει η  Χιώτικη γη » . Τα προϊόντα πολλά και ποιοτικά , σίγουρα θα  προκαλέσουν αίσθηση σε κάθε ουρανίσκο , ακόμα και σε αυτούς τους δύσπιστους που αντιμετωπίζουν το τυρί μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα.


ΤΑ  ΧΙΩΤΙΚΑ  ΤΥΡΙΑ    ΤΟΥ  ΤΣΟΠΑΝΗ  


Το κοπανιστό της Χίου είναι ένα κρεμώδες τυρί , με ιδιαίτερη γευστική προσωπικότητα, παρασκευάζεται αποκλειστικά από μυζήθρα και κατά τη παραμονή του στο βαρέλι μαλάζεται κάθε δυο ημέρες . Ο χρόνος ωρίμανσης του φτάνει μέχρι τους τρεις μήνες .

Το τυρί λαδιού που στην ντοπιολαλιά της Χίου το ονομάζουν  «Κυδιαντούσικο» είναι ένα μαλακό επιτραπέζιο τυρί που παρασκευάζεται από παστεριωμένο γίδινο γάλα το οποίο αφού αποκηρύξει ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά του μπαίνει μέσα σε λάδι για αρκετούς μήνες .

Το Σκληρό τυρί άλμης παρασκευάζεται από παστεριωμένο γίδινο γάλα και ωριμάζει μέσα σε δυνατή άλμη για ένα χρόνο , η μάζα του είναι συμπαγής και σκληρή , ενώ προσφέρει δυνατή  αλμυρή γεύση .


Το Μαλακό επιτραπέζιο τυρί παρασκευάζεται κι αυτό από  γίδινο γάλα , είναι βέβαια  πιο μαλακό , έχει 50% λιπαρά, 50% υγρασία και λιγότερη ποσότητα αλατιού. Μόλις το κόψεις σε φέτες αναδύει την γαλατένια γεύση του  , δίνει χαρακτήρα σε όποια μακαρονάδα το προσθέσεις αλλά και σκέτο με ψωμί και ντοματίνια είναι αξεπέραστο .

Το Ημίσκληρο τυρί σχάρας με την αυξημένη λιπαρή σύσταση είναι ιδανικό για να ψηθεί στη σχάρα . Όταν θα έρθει  σε επαφή με τη φωτιά  θα αρχίσει να λιώνει και να αναδεικνύει την υπέροχη γεύση του . Προσωπικά μου αρέσει πολύ να το φτιάχνω και σαγανάκι και να το  σερβίρω με  ελληνική κρέμα οξύμελου από ξύδι βαλσαμικού με θυμαρίσιο μέλι .

Η Γραβιέρα Χίου του Γιάννη Γεωργούλη κυκλοφόρησε στην αγορά του νησιού τους τελευταίους τρεις μήνες , ο κόσμος την αγάπησε και οι γείτονες Τούρκοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη γεύση της μη χάνοντας την ευκαιρία να τη προμηθευτούν σε κάθε επίσκεψή τους στο νησί της μαστίχας . Ωριμάζει για τέσσερις μήνες , χαρακτηρίζεται από μια ευγενική υφή , έχει μια γλυκύτητα και αρώματα γάλακτος και βουτύρου .

TIPS :  «Χιώτικο Τυρί Του Τσοπάνη» , Λαγκάδα, Χίος ,  Τηλέφωνο παραγγελιών : 6942404181


















1 σχόλιο: