Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Σκοπιά – Σερρών: Η ταβέρνα του Ανδρέα ….. φετίχ για ψαγμένους κρεατοφάγους !!!!



Θα αναρωτιέστε τι ψάχνω επάνω στα βουνά , εύλογη η απορία σας και θα σας την λύσω αμέσως , πάω να συναντήσω τον Έλληνα Dario Cechinni στη Σκοπιά των Σερρών ( απέχει 27 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας και 43 από τις Σέρρες ) ήτοι τον Ανδρέα Σταυρίδη ο οποίος αφού περιπλανήθηκε σ’ όλο το κόσμο για να  συλλέξει tips και εμπειρία  γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο της κρεατοφαγίας , αποφάσισε να εγκατασταθεί στο χωριό του  και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις τεχνικές ωρίμανσης , τις μεθόδους κοπής  και τους τρόπους  ψησίματος  των κρεάτων. Η ταβέρνα του Ανδρέα  στο χωριό Σκοπιά  των 160 κατοίκων  αποτελεί το  απόλυτο φετίχ ενός ψαγμένου κρεατοφάγου !!!  Ο Ανδρέας  Σταυρίδης διαλέγει τα καλύτερα  steak  από ελληνικές φάρμες παραδοσιακής κτηνοτροφίας και τα ωριμάζει κατάλληλα  με τη μέθοδο της ξηράς ωρίμανσης για να αποκτήσουν μεγαλύτερη νοστιμιά. Ξέρει να  φτιάχνει αριστοτεχνικά χωρίς φανφάρες και υπερβολές την …… bisteca  alla  fiorentina όπως ο 59χρονος Dario Cechinni στο μικρό χωριό του το Panzano της Τοσκάνης , που κατάφερε να το βάλει στο παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη για το χατίρι αυτής της μπριζόλας !!!! Τι είναι λοιπόν η bisteca  alla  fiorentina είναι μια T-Bone μοσχαρίσια μπριζόλα πάχους 4 εκατοστών και βάρους 800 γραμμάριων , ιδανική για το grill γιατί έχει το λίπακι της , βαθυκόκκινο κρέας ενώ το κόκαλο της που έχει σχήμα Τ την νοστιμίζει απίστευτα όταν ψήνεται στη φωτιά . Βέβαια  εκτός από το μοσχαρίσιο t-bone ο Ανδρέας ψήνει αριστοτεχνικά και το t bone της προβατίνας (!!!) το δοκιμάσαμε πρώτη φορά και μείναμε άναυδοι από τη νοστιμιά του, ήταν μετάξινο, ζουμερό , αρκούντως λιπαρό και άψογα ψημένο , δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο παρά μόνο αλάτι και πιπέρι.                                   

Κλείσαμε με ένα αριστοτεχνικό ταρτάρ μοσχαριού , ένα κλασσικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας και αρκετά δημοφιλές από τον 19ο αιώνα , ένας εκλεκτός μεζές για λίγους και τολμηρούς . Βέβαια το μυστικό για ένα καλό ταρτάρ είναι η πρώτη ύλη , δηλαδή το πολύ καλό φιλέτο αρκούντως σιτεμένο το οποίο θα πρέπει να κοπεί σωστά με κοφτερό μαχαίρι την τελευταία στιγμή πριν σερβιριστεί . Αυτό έκανε και ο Ανδρέας ψιλόκοψε το ωμό φιλέτο μοσχαριού μπροστά μας πρόσθεσε λάδι τρούφας , ορυκτό αλάτι Αϊτής , και πιπέρι . Το αποτέλεσμα θεϊκό ….μακράν το νοστιμότερο ταρτάρ μοσχαριού που έφαγα στη ζωή μου !!! Όλα τα παραπάνω πιάτα τα συνοδέψαμε με ένα τέλειο κατσικίσιο τυρί από τον τυροκόμο του χωριού  τον κ Ευγενειάδη .




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου