Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Άβδηρα-Ξάνθης : Επίσκεψη στο Κτήμα του Νίκου Βουρβουκέλη που αναβίωσε τον κατεστραμμένο αβδηρίτικο αμπελώνα από τη φυλλοξήρα

INFO : Την δεκαετία του ’50 η ασθένεια της φυλλοξήρας  χτύπησε τον  Αβδηρίτικο  αμπελώνα  και τον κατέστρεψε  , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι  της περιοχής να στραφούν αποκλειστικά και μόνο στην καπνοκαλλιέργεια . Αυτό μέχρι το 1999 που ήρθε ένας φωτισμένος άνθρωπος ο γιατρός  Νίκος Βουρβουκέλης  για να  αναβιώσει τον φημισμένο αμπελώνα των Αβδήρων φυτεύοντας τα πρώτα αμπέλια με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών. Σταδιακά αναπτύχθηκε ένας ιδιόκτητος αμπελώνας 100 στρεμμάτων ο οποίος  καλλιεργείται σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας. Η επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας έγινε λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος. Εδώ  κυριαρχούν πρωτίστως οι ελληνικές ποικιλίες , ροδίτης , ζουμιάτης , ασύρτικο , λημνιό, λημνιώνα , παμίτι, μαυρούδι Θράκης και δευτερευόντως οι ξενικές Sauvignon Blanc ,  Chardonnay ,Merlot, και Syrah . Το 2004 ολοκληρώθηκε το παραδοσιακό επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας Βουρβουκέλη που η δυνατότητα παραγωγής του φτάνει τις 60.000 φιάλες ετησίως , εκ των οποίων 30.000 λευκά, 10.000 ροζέ και 20.000 ερυθρά. Διαθέτει χώρο υποδοχής επισκεπτών, αίθουσα γευσιγνωσίας καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού , να ξεναγηθεί στον αμπελώνα και να επισκεφθεί το κελάρι των βαρελιών, καθώς και το χώρο παλαίωσης των φιαλών. Το έργο του αείμνηστου  γιατρού Νίκου Βουρβουκέλη συνεχίζουν σήμερα οι δυο από τους υιούς της οικογένειας , ο Γιώργος και ο Οδυσσέας  οι οποίοι πραγματοποίησαν πολύχρονες σπουδές στο τομέα της οινοποίησης .

TIPS : Το οινοποιείο της οικογένειας Βουρβουκέλη βρίσκεται στην είσοδο των Αβδήρων και σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από την πόλη της Ξάνθης . Τηλ: 25410 51580  info@ktima-vourvoukeli.gr , www.ktima-vourvoukeli.gr 

 
    ΤΑ  ΚΡΑΣΙΑ  ΤΟΥ  ΚΤΗΜΑΤΟΣ   

Άβδηρος (λευκός ) : Η δυναμική ποικιλία Ροδίτης δένεται με το κοσμοπολίτικο Chardonnay χαρίζοντας μας έναν οίνο με πρασινοκίτρινο χρώμα και έντονα φρουτώδη αρώματα. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από πλούσια δροσιστική οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση. Συνοδεύει ψάρια, λευκά κρέατα και ζυμαρικά.

Λαγάρα (λευκός) : Λευκός τοπικός οίνος Αβδήρων, ξηρός, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Σερβίρεται στους 11º C και συνοδεύει άριστα οστρακοειδή και θαλασσινά. Το κοσμοπολίτικο Sauvignon blanc δένεται αρμονικά με το πολυδύναμο Ασύρτικο δίνοντας ένα έντονο χρυσοπράσινο χρώμα με κρυστάλλινη διαύγεια. Στη μύτη δίνει έντονα φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν εξωτικά φρούτα, λεμόνι και πεπόνι. 

 

Άβδηρος (ερυθρός) :  Ερυθρός τοπικός οίνος Αβδήρων, ημίξηρος, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει πλούσια και γεμάτα εδέσματα, κυρίως κόκκινο κρέας και πικάντικα κασέρια. Η αρχέγονη ποικιλία Λημνιό παντρεύεται με την σπάνια γαλλική Cinsaut και τον Παμίτη και ηρεμούν για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ένας οίνος με ζωηρό πορφυρό χρώμα, σύνθετο άρωμα ώριμων φρούτων του δάσους, που δένεται αρμονικά με νότες ξηρών καρπών και μπαχαρικών.


Άβδηρος (ροζέ ) : Η ετικέτα του απεικονίζει χαρακτηριστικά το άγριο άλογο της Θράκης ενώ το κρασί προκύπτει από την συνοινοποίηση του ερυθρωπού, έντονα φρουτώδες και αρωματικού Παμίδι (85%), με το ερυθρό Syrah (15%), για ενίσχυση του χρώματος και πιο πικάντικη γεύση. Το κρασί είναι ιδιαίτερα αρωματικό, πολύ φρέσκο και στη γεύση και στο άρωμα, λόγω του ότι το Παμίδι, που αναβιώθηκε από το κτήμα, είναι ένα γλυκό, αρωματικό (βρώσιμο) σταφύλι που δίνει τα φρέσκα αρώματα φράουλας , κερασιού και βύσσινου . Το κρασί εμφανίζει ευχάριστα γλυκό τελείωμα λόγω υπολειμματικών σακχάρων.

Λαγάρα (ερυθρός) : Βαθύ πορφυρό με πλούσιο και στρογγυλό σώμα, καλοδομημένο, με παρούσες ταννίνες που του χαρίζουν αντοχή στο χρόνο. Επίγευση μεγάλη με πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Συνοδεύει μπριζόλες στα κάρβουνα, αρνί σούβλας, κίτρινα παλαιωμένα τυριά . Επιδέχεται παλαίωση.

 

Limnio (ερυθρός ) : Αρωματική, αισθησιακή και ιδιαίτερα σύνθετη μύτη από αρώματα που θυμίζουν ώριμες φράουλες, μαύρα κεράσια, ρόδι, αποξηραμένα πέταλα από τριαντάφυλλο, εξωτικά ινδικά μπαχαρικά, μαύρο πιπέρι και νότες από κέδρο και μαύρη σοκολάτα .Ξηρό στο στόμα, με χυμώδη οξύτητα και καλά ενσωματωμένες, καλοδουλεμένες τανίνες. 

 

Η «Mαλαγουζιά» : είναι η νέα ετικέτα του κτήματος όσο αφορά τους ποικιλιακούς λευκούς οίνους του κτήματος Βουρβουκέλη. Ο οίνος εμφανίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που είναι ένα έντονο αρωματικό μπουκέτο . Το χρώμα εμφανίζεται λευκοκίτρινο με χρυσαφιές ανταύγειες. Αρώματα, λευκών ανθέων, βερίκοκου και τροπικών φρούτων.

Tο «Assyrtiko» είναι η πιο νέα ετικέτα του κτήματος. Το κρασί μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης παραμένει για 4 μήνες στις ανοξείδωτες δεξαμενές για battonage με τις οινολάσπες του, ώστε να αποκτήσει όγκο και πολυπλοκότητα. Χρώμα απαλό χρυσαφί. Αρώματα από λεμονόχορτο, λευκά άνθη και νύξεις τροπικών φρούτων. Επίσης κυδώνι και αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών. 

To «Μαυρούδι» (ερυθρός) : συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Το όνομά του συνδέεται με το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σταφυλιών, δηλαδή το σκούρο μαύρο χρώμα των ρωγών. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ποικιλία που κάτω από συνθήκες σωστής οινοποίησης εμφανίζει πλούσια αρώματα και συνάμα ένα έντονο ταννικό χαρακτήρα. Η διαδικασία μικροοξυγόνωσης που γίνεται κατά την φάση της ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια έχει σαν αποτέλεσμα ένα κρασί με απαλά αρώματα κόκκινων φρούτων, και νότες βανίλιας . Πορφυρό χρώμα, με αρώματα όπως κεράσι φράουλας και αρωματικών βοτάνων.


 





















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου