Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Βαρκελώνη : Η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου λέγεται καλύτερα μέσω της κουζίνας του!!!!

Η καταλανική κουζίνα με έντονες επιρροές από άλλους πολιτισμούς και ιδιαίτερα από αυτή των Μαυριτανών είναι διάσημη παγκοσμίως για τις εκπληκτικές της γεύσεις και τις επαρκείς μερίδες. Τα βασικά υλικά της είναι τα ψάρια με κυρίαρχο τον μπακαλιάρο και όλα τα είδη των θαλασσινών, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το σκόρδο, οι πράσινες και οι καυτερές κόκκινες πιπεριές, το σαφράν, οι ντομάτες , τα χοιρινά λουκάνικα και το χαμόν (που μοιάζει με το προσούτο) . Στη περιοχή αυτή αρκετά  δημοφιλές  στη κουζίνα τους είναι το αρνάκι και το κουνέλι ,το δεύτερο μάλιστα το μαγειρεύουν  στο φούρνο με μια  σάλτσα σοκολάτας (;)  δεν επιχείρησα να το δοκιμάσω  γιατί δεν μου αρέσει το κουνέλι . Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της καταλανικής κουζίνας είναι η χρήση ετερόκλητων υλικών στη παρασκευή του φαγητού , για παράδειγμα οι σταφίδες και τα καρύδια συχνά αναμειγνύονται σε πιάτα λαχανικών ,  το κουνέλι συνδυάζεται με τα σαλιγκάρια , τα πουλερικά ή το κρέας μαγειρεύονται με φρούτα !!! Πριν το κυρίως πιάτο όμως προηγούνται πάντα τα ορεκτικά , και στα ορεκτικά οι Ισπανοί έχουν μεγάλη παράδοση και απύθμενη νοστιμιά , τα αποκαλούν tapas είναι κάτι υπέροχες λιχουδιές που σερβίρονται κρύα ή ζεστά σε μικρές μερίδες , αποτελούνται από  κρέας ,θαλασσινά και λαχανικά . Στο κυρίως μενού ξεχωρίζει πάντα η  πολύχρωμη και νοστιμότατη παέλια , είναι η απάντηση των Ισπανών στο αντίστοιχο ριζότο των Ιταλών , περιέχει ευωδιαστά κομμάτια μοσχαριού σε πλήρη γευστική αρμονία με θαλασσινά . Από τις αμέτρητες γεύσεις  παέλιας  που υπάρχουν στη χώρα , προσωπικά ξεχώρισα δυο την Paella Mexicana (χοιρινό, τσίλι, λουκάνικο,  κοτόπουλο), και την Paella Fideua (με μύδια, γαρίδες, πιπεριές και αρακά) . Καλή σας όρεξη !!!

 
 























 







                   
 
 

































         
 





                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου