Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Κωνσταντινούπολη : Η Μέκκα του street food !!!


  Το φαγητό του δρόμου στην Κωνσταντινούπολη είναι τρόπος ζωής !!!!  Σε όποιο σημείο της  πόλης βρεθεί ο ταξιδιώτης  αμέσως θα συνειδητοποιήσει  ότι υπάρχουν πολλοί πωλητές δρόμου (αραμπατζήδες ονομάζονται στη γλώσσα τους ) σε κάθε γειτονιά της  που πωλούν όλα τα είδη των εδεσμάτων ,αλλά και  εκατοντάδες μικρομάγαζα  και καντίνες που θα του προσφέρουν εξαιρετική κουζίνα  από τα βάθη της Ανατολίας και της Μικράς Ασίας . Η ψυχή της Κωνσταντινούπολης είναι στο υπέροχο φαγητό της , και καλά θα κάνετε να γεμίσετε την κοιλιά σας  , την καρδιά σας  και το μυαλό σας  με αυτές τις μοναδικές γεύσεις που θα ανακαλύψετε περπατώντας στη Βασιλεύουσα. 

                        Γεύσεις του δρόμου 

Simit :  Είναι γνωστό ότι ακόμα και η ελίτ της  Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να αντισταθεί  στη μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κουλουριού , είναι η απάντηση της τουρκίας στο αμερικανικό bagel . 


balık-ekmek : Το νούμερο δύο  στα πιο δημοφιλή φαγητά  του δρόμου είναι αναμφισβήτητα  το  σάντουιτς ψαριού με παλαμίδα που υπάρχει σε αφθονία στο Βόσπορο . Μια μεγάλη  μπαγκέτα γεμάτη με φιλέτο παλαμίδας στη σχάρα , χυμό  λεμονιού , βότανα, κόκκινη πιπεριά και ποικιλία από μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και λάχανο.


lahmacun :  Αυτή είναι η  «τουρκική πίτσα» , αποτελείται από ένα  λεπτό στρώμα  ζύμης στρωμένη με πικάντικο βοδινό ή αρνίσιο κιμά ,  μια αρωματική ποικιλία από βότανα και  ένα μίγμα κρεμμυδιού και κόκκινου πιπεριού .                    


Dürüm :  Είναι ένα τυλιχτό σάντουιτς που θα βρείτε σε πολλά σημεία της Πόλης , και η γέμιση του καθορίζεται από εσάς , κοτόπουλο ή  μοσχαρίσιο  κρέας , το τυρί και  την ποικιλία λαχανικών που προτιμάτε . Τα καλύτερα  dürüm θα τα βρείτε στο Bambi ή το Kızılkayalar στην πλατεία Ταξίμ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.


tantuni : Ο στενός συγγενής του dürüm , είναι μια λεπτή πίτα  τορτίγιας  που την γεμίζουν με μοσχαρίσιο κρέας , ντομάτες ,πιπεριές και  μια  γενναιόδωρη ποσότητα  μπαχαρικών. Ένα από τα καλύτερα μέρη στη  Κωνσταντινούπολη για να απολαύσετε το  αυθεντικό tantuni  είναι η Emine Ana Sofrası στο Billurcu Sokak στη πλατεία Taksim.

midye dolma : Τα μύδια ντολμάς είναι  περισσότερο από ένα σνακ , εδώ τα αναμιγνύουν με πικάντικο ρύζι μαζί με το κέλυφος τους  και προσθέτουν άφθονο λεμόνι από πάνω . 
 
 kokorec : Για τους τούρκους κάθε μέρα είναι πασχαλιά !!!  αφού θα βρείτε κοκορέτσι όλες τις εποχές του χρόνου , αφού ψηθούν καλά τα έντερα του προβάτου τα κόβουν σε μικρά κομματάκια και γεμίζουν το σάντουιτς  προσθέτοντας στη συνέχεια άφθονα καρυκεύματα



kumpir :  Είναι η  ψημένη πατάτα  στη χόβολη που στη γεμίζουν με ένα σωρό υλικά όπως τυρί kaşar , sosis ,  καλαμπόκι, μαγιονέζα ,μπιζέλια , καρότα, ενώ οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και οι συνδυασμοί άπειροι για ένα πλούσιο kumpir .


Tavuk pilav : Σκεφτήκατε ποτέ ότι θα φάτε κοτόπουλο με  ρύζι σε κάποια γωνιά του δρόμου; Πιθανώς όχι, αλλά στην Κωνσταντινούπολη  αυτό θεωρείται ένα νοστιμότατο  γεύμα για μια μεγάλη μερίδα  ανθρώπων . Είναι γρήγορο, ζεστό και νοστιμότατο . Είναι εύκολο να εντοπίσετε τους ανθρώπους  που το πωλούν με τα  γυάλινα καροτσάκια γύρω από την πόλη .



















       
 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου