Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Βουδαπέστη (Traveling with taste as our guide : Budapest )

Η ουγγρική κουζίνα κατά γενική ομολογία είναι λίγο βαριά και πικάντικη, αυτό οφείλεται στο κρύο κλίμα που επικρατεί τους περισσότερους μήνες στη χώρα . Παρόλα αυτά είναι αρκετά νόστιμη και με πολλές ιδιαιτερότητες , κυριαρχούν  οι σούπες , το χοιρινό λαρδί , τα τουρσιά , αλλαντικά από πάπρικα , καυτερές σάλτσες και τα  πικάντικα καρυκεύματα . Διαθέτει ωστόσο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει την…. πάπρικα . Αυτό το πικάντικο μπαχαρικό συνοδεύει  πολλές γευστικές σούπες και σάλτσες και χρησιμοποιείται  ως αρωματικό για το κρέας ιδίως το βοδινό και το χοιρινό που αποτελούν  τη βάση των περισσοτέρων πιάτων της Ουγγρικής κουζίνας .Την πρώτη μέρα της παραμονής μου στη Βουδαπέστη δοκίμασα την εθνική τους σούπα  gulas , καλοψημένο μοσχάρι με πολλά λαχανικά και πάπρικα. Την επομένη διάλεξα ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο το πόρκολτ (porkolt) είναι το ουγγρικό στιφάδο με κρέας χωρίς κόκαλα, πάπρικα και λίγα  λαχανικά. Το λέτσο (lecsó) δεν με ενθουσίασε ,  ένα φαγάκι μόνο με λαχανικά, που περιέχει τα τρία πιο αγαπημένα υλικά των Ούγγρων , τις πιπεριές , τις ντομάτες και την πάπρικα, σε ρωτούν πριν αν θέλεις να προσθέσουν στο τέλος και αυγό όπως κάνουν στη χώρα τους .Κλείσαμε με το νοστιμότατο  Csirkepaprikas , κοτόπουλο κοκκινιστό μαγειρεμένο σε λίπος μπέικον και πάπρικα με συνοδεία χειροποίητων  ζυμαρικών nokedli ( νόκεντλι) . Συνοδέψαμε τα πιάτα μας με τοπικές μπύρες , διαλέξαμε την  πράσινη Soproni  μια ελαφριά  ξανθιά μπύρα με ελάχιστη βύνη και περισσότερη ποσότητα δημητριακών  και την μαύρη Soproni  Démon που η γλυκιά της γεύση και τα έντονα αρώματα καραμέλας και σοκολάτας εξαφάνιζαν τη γεύση του λυκίσκου .

kürtőskalács  το γλυκό του Δούναβη:  Το κέικ καμινάδα  φτιάχνεται  από αφράτο ζυμάρι που μοιάζει μ’ αυτήν  του τσουρεκιού , το πλάθουν σε κορδόνι, το τυλίγουν σε ξύλινα ρολά και το καλύπτουν με ζάχαρη η οποία καραμελώνει κατά το ψήσιμο . Το γλυκό σερβίρετε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους , η παραδοσιακή ουγγρική εκδοχή του είναι να το εμποτίσουν σ’ ένα νόστιμο ζαχαρούχο μείγμα  κανέλας, κακάου και τζίντζερ . Ονομάστηκε έτσι  εξαιτίας του κυλινδρικού του σχήματος κι αφετέρου γιατί σερβίρετε ζεστό - καυτό, τόσο που αχνίζει σαν καμινάδα !!! Αν βρεθείτε στη  αγορά  «Central Market Hall» οι μυρωδιές από τις φρεσκοψημένες καμινάδες  θα σας οδηγήσουν στους υπαίθριους πωλητές που τα ψήνουν .Το καλοκαίρι θα τις βρείτε και στο διάσημο Φεστιβάλ Λαϊκών Τεχνών που διοργανώνεται τον Αύγουστο  στο Κάστρο της Βούδας . 

Δυο ξεχωριστές σάλτσες : Η «Eros pista» είναι ένα εκλεκτό ουγγρικό καρύκευμα με πολύ πικάντικη γεύση που φτιάχνεται από ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι , αλάτι και ξύδι , η σάλτσα αυτή είναι πάντα παρούσα στο τραπέζι των Ούγγρων ***** Υπάρχει και άλλη μια πάστα που ονομάζεται «Piros arany» , είναι ο ουγγρικός «κόκκινος χρυσός»  που παρασκευάζεται από φρέσκια καυτερή πιπεριά. Βγαίνει σε δυο γεύσεις καυτερή και γλυκιά.

Το λικέρ Unicum : Φτιάχτηκε τον 17o αιώνα από την οικογένεια Zwack , ο μύθος γύρω από το Unicum λέει πως είναι ένα "γιατροσόφι" αφού φτιάχνει τα στομαχικά προβλήματα και βοηθά στη χώνεψη. Όσο για το όνομά του, λέγεται πως οφείλεται στον Αυτοκράτορα της Αυστρο-Ουγγαρίας τον Ιωσήφ ΙΙ που όταν το πρωτοδοκίμασε αναφώνησε  “Das ist ein Unikum” δηλαδή  “Αυτό είναι μοναδικό!”  Φτιάχνεται από 40 διαφορετικά βότανα και διαθέτει μια διακριτική βοτανική πικρή νότα που το χαρακτηρίζει. Πίνετε μόνο του αφού τα έντονα χαρακτηριστικά του δεν το βοηθάνε να αναμειχθεί με άλλα ποτά σε κοκτέιλ. 

 

                 Photos : Stathis Harpas , Στράτος Λάσκαρης 

 

 







 



Αυτές είναι οι Ουγγρικές πιτούλες Lagos



Η νοστιμότατη πιτούλα Lagos

 

Ουίσκι Ουγγαρίας παρακαλώ




Γκούλας η εθνική τους σούπα 

 












 




 

 




Ουγγρικό σαλάμι αέρος και με πάπρικα 



H μαύρη  Soproni  Démon


Soproni Lager








                                 
 
                                  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου