Μπορεί ένα κομμάτι μπακλαβά δυο μόλις εκατοστών
να εξιτάρει και τις πέντε σας αισθήσεις ; Αν δεν το πιστεύετε τότε στην επόμενη
επίσκεψη σας στη Κωνσταντινούπολη πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τον περίφημο
μπακλαβά του Karakoy Gulluglou( Baklava Shop , Mumhane Caddesi 171, Istanbul ) …..
δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το Ζαχαροπλαστείο του Gulluglou εγκατεστημένο
στις όχθες του Βοσπόρου από το 1949 αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γευστικά αξιοθέατα
για τουρίστες και ντόπιους. Αν θέλετε βέβαια να περιπλανηθείτε περισσότερο
στους απολαυστικούς γλυκούς πειρασμούς της Πόλης σας προτείνουμε να
επισκεφτείτε το καταπληκτικό ζαχαροπλαστείο Saray (Muhallebicisi) στην περιοχή του Beyoglou (η
διεύθυνση του είναι Istiklal
cadessi
No
173)
για να γευτείτε πραγματικά θεϊκές γεύσεις . Αν είστε αρχάριοι στην
Κωνσταντινούπολη - την επισκέπτεστε για πρώτη φορά - σας προτείνω να
ξεκινήσετε τις γευστικές σας διαδρομές με δυο
καθιερωμένα γλύκα της πόλης το σαραγλί, και το εκμέκ
κανταΐφι .Για πιο ιδιαίτερες γεύσεις επιβάλλετε να
δοκιμάσετε το ταουκιοκσού (tavukgögsu κρέμα από γάλα με στήθος
κοτόπουλου και κανέλλα) , το καζάν ντιπί !!!! που είναι η κρέμα
καραμελέ την Ανατολής. Απαλή κρέμα ρυζιού με πεντανόστιμη κρούστα από καμένη
ζάχαρη, άλλωστε καζάν ντιπί σημαίνει "καμένος πάτος του καζανιού
"...μην σας τρομάζει η λέξη είναι πεντανόστιμο. Το
ασουρέ μια παραδοσιακή ανατολίτικη συνταγή σαν τη δίκη μας
βαρβάρα λίγο πιο πηχτή όμως που έχει μέσα ξερά φρούτα,
όσπρια και σιτάρι . Το υπέροχο Μουχαλεμπί ή μαλεμπί ή
μοχαλεμπί, όπως και να το πείτε είναι μια λεπτή και άγλυκη κρέμα που τη
γλυκαίνει το σιρόπι και την αρωματίζει το ροδόσταμο. Και τέλος το
εξαιρετικό προφιτερόλ που οι Τούρκοι το παρασκευάζουν με
μπίτερ σοκολάτα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου