Όλοι τον γνωρίσαμε από τις εξαιρετικές κριτικές που υπέγραφε με το ψευδώνυμο
Επίκουρος στην Ελευθεροτυπία και στο ΒΗΜΑGourmet το πραγματικό του όνομα ήταν Αλβέρτος Αρούχ και υπήρξε
κορυφαίος γευσιγνώστης, κριτικός εστιατορίων και συγγραφέας
, δυστυχώς δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω αφού εγκατέλειψε
τούτο το
μάταιο κόσμο πριν από ένα περίπου χρόνο .Μας έμειναν όμως παρακαταθήκη
τα πολύτιμα βιβλία του , προσπάθησα να βρω κάποια από αυτά για να μπορέσω να αποκομίσω έστω και ένα μικρό
μέρος από την ευρυμάθειά του και τη διεισδυτική του ματιά για την ελληνική
κουζίνα .
* Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Επίκουρου, Η γεύση της μνήμης – Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων.
Γεύση και μνήμη. Η μία μπλέκεται με την άλλη, την ανασύρει, την προκαλεί. Το νήμα μιας ολόκληρης ζωής ξετυλίγεται ακολουθώντας γεύσεις και μυρωδιές, αποτυπώματα ανεξίτηλα μέσα στον χρόνο, ίχνη που μεταξύ τους ενώνονται και ξεχωρίζουν για να συναντηθούν ξανά. Τα παιδικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη έχουν γεύση από τσούσκες καυτερές κι από τον μπακαλιάρο του Αρίστου στα Λαδάδικα. Νεανικοί έρωτες κρυμμένοι στις στρώσεις του μουσακά· ένα ψωμί ζυμωτό με φρέσκια μυζήθρα, κάτω από τον καυτό ήλιο, γεύμα χαραγμένο στο μυαλό για πάντα. Ανάμεσα από πάπιες ψητές, τζιγεροσαρμάδες και εξαίρετα κρασιά, από φοιτητικές εστίες στο Εδιμβούργο και εστιατόρια του Παρισιού, ένας κόσμος ξεπροβάλλει στο φως και ζωντανεύει. Κάθε νέα μπουκιά ανασύρει από τη μνήμη ήχους, πρόσωπα, χρώματα, τοπία, συναισθήματα, κι όλα αυτά μαζί ξαναφέρνουν στο νου τις γεύσεις που τα συνόδευαν. Κι η ζωή προχωράει. Η αφήγηση και το συναίσθημα συναντώνται.
Ως Αλβέρτος Αρούχ, αλλά και ως Επίκουρος -δρόμοι παράλληλοι, που όμως τέμνονται-, ο συγγραφέας αφήνεται στις γεύσεις της ζωής του να τον οδηγήσουν να αφηγηθεί την ιστορία του. Κι αυτή ζωντανεύει, ζωντανεύοντας μαζί της και τη γεύση της μνήμης.
Who is who
Ο Αλβέρτος Αρούχ (1950-2014) έγινε γνωστός ως κριτικός εστιατορίων και συγγραφέας, με το ψευδώνυμο Επίκουρος. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά ΒΗΜΑGourmet, Harper's Bazaar, Ε και Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, View της Κυριακάτικης Καθημερινής, Status, Men και Ευ Ζην, τις εφημερίδες City Press και Κέρδος, και το φιλοσοφικό περιοδικό Cogito. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία: «Comedo Ergo Sum: Δέκα διάλογοι για το πνεύμα του φαγητού» (Νόβολι, 2011), «Art Cuisine: Το φαγητό ως τέχνη» (Imako, 2006) το οποίο κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Food Literature των Gourmand World Cookbook Awards 2007, «Κριτική του γευστικού λόγου» (Κέδρος, 2006), «Γεύσεις από Σεφαραδίτικη Θεσσαλονίκη» (Φυτράκης, 2002), και τους οδηγούς εστιατορίων Αθήνας: «Only the Best» (Axon Εκδοτική, 2001) και «Οδηγός εστιατορίων 2011 Αθήνας και Πειραιά» (ειδική έκδοση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου