Info : Ο «Χότζας» είναι η παλαιότερη ταβέρνα της Χίου , δημιουργήθηκε το 1882 από τον Δημήτριο Λινό και
σήμερα διευθύνεται από τον δισέγγονο του
ιδρυτή και παλιό μαραθωνοδρόμο Γιάννη
Λινό. Η ταβέρνα είναι από μόνη της vintage μια και διάφορα χρηστικά σκεύη
του περασμένου αιώνα και παλιά συλλεκτικά κομμάτια των προηγούμενων δεκαετιών
κοσμούν τους χώρους της . Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ο παραδοσιακός άμβυκας που βρίσκεται πίσω από τη κουζίνα και
ο οποίος μέχρι το 1950 παρήγαγε το ούζο και το ρακί που σέρβιραν στη ταβέρνα. Όλα αυτά τα
χρόνια ο «Χότζας» συνεχίζει την παράδοση του καλού φαγητού διατηρώντας αναλλοίωτες τις
σπουδαίες συνταγές που του εμπιστεύτηκαν οι παππούδες του. Στο πλούσιο κατάλογο με τις
παραδοσιακές γεύσεις υπάρχει μια ιδιαίτερη έμφαση στη
Πολίτικη κουζίνα με πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε, όπως τη πικάντικη παστουρμαδόπιτα , το πολίτικο μπουρέκι , το
ονειρικό χουνκιάρ μπεγιεντί (πουρές μελιτζάνας με κρέας) το πιάτο-έκπληξη με τα
απίθανα αρώματα το ριζότο ανατολής με συκωτάκια πουλιών και τα σμυρναίικα
σουτζουκάκια. Αν πάλι θέλετε να πάρετε μια γεύση της γαστρονομίας του νησιού
σας προτείνουμε τα χερίσια μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και κομμάτια ψαχνού από κόκορα, τα χιώτικα
λουκάνικα και το διάσημο τυρί μαστέλο ψημένο
στα κάρβουνα με γαρνιτούρα μαρμελάδα σύκου
. Βέβαια ο Γιάννης Λινός προσφέρει και vegan κουζίνα αφού φτιάχνει καθημερινά πεντανόστιμα χορτοφαγικά πιάτα
αποδεικνύοντας ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και εύγευστο !!!! θα βρείτε λοιπόν μαραθοκεφτέδες με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας , λαχανοντολμάδες
νηστίσιμους , πλιγούρι με λαχανικά , φασόλια γιαχνί με μανταρίνι , χορτόπιτα με
φέτα, τραχανά και μυρωδικά , πατατοσαλάτα με κάπαρη, ελιές και φρέσκο δυόσμο
, μπρόκολο και κουνουπίδι στο φούρνο με μπεσαμέλ , και ρεβίθια με σέσκουλα και
κουρκουμά . Δεν ξεχνώ τα καλοκαίρια στη Χίο
όταν επισκέπτομαι τον «Χότζα» και κάθομαι στην δροσερή και καταπράσινη
από δένδρα και γλάστρες αυλή του για να απολαύσω τους εξαιρετικούς ελληνικούς μεζέδες του Γιάννη
Λινού.
ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΝΟΥ
: Το εστιατόριο “Χότζας” είναι κατάλληλο και για τους vegetarian ,
υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ πιάτα καθημερινά στο μενού για χορτοφάγους , μεταξύ άλλων
θα βρείτε μαραθοκεφτέδες με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας , πλιγούρι με λαχανικά ,
φασόλια γιαχνί με μανταρίνι , χορτόπιτα με φέτα, τραχανά και μυρωδικά ,
πατατοσαλάτα με κάπαρη , ελιές και φρέσκο δυόσμο και ρεβίθια με σέσκουλα και
κουρκουμά . Για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη όλα τα μαγειρευτά και τα ψητά
που φτιάχνει ο Γιάννης Λινός είναι χωρίς γλουτένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου