☛ Η Σαντορίνη έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία τουλάχιστον
3500 ετών . Το μοναδικό της κλίμα σε
συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους έχουν κάνει τις ποικιλίες που οινοποιούνται
να δίνουν κρασιά με ξεχωριστή προσωπικότητα , έντονα αρώματα και υψηλούς αλκοολικούς
βαθμούς ☛ Οι βασικές ποικιλίες σταφυλιών που
καλλιεργούνται στη Σαντορίνη και δίνουν όλη τη μεγάλη ποικιλία των κρασιών της
είναι το Ασύρτικο , το Αθήρι και το Αηδάνι από τα λευκά και η Μαντηλαριά και το
Μαυροτράγανο από τα κόκκινα ☛ Ανάμεσα στα κρασιά που οινοποιούνται στη Θήρα τρία από αυτά κατέχουν τον τίτλο της Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας
Ποιότητας , πρόκειται για το ασύρτικο το βινσάντο και το νυχτέρι ☛ Το Ασύρτικο είναι το κρασί που έχει πάρει το όνομα της ποικιλίας που
έχει μεγαλουργήσει στο ηφαιστειακό κλίμα και έδαφος της Σαντορίνης . Το Νυχτέρι
είναι ένα κρασί παλαίωσης που έχει ονομαστεί έτσι καθώς η παράδοση αναφέρει ότι
όλες οι εργασίες για την οινοποίηση του γινόταν τις νύχτες ☛ Το Βινσάντο (Vino di Santorini) το παραδοσιακό
γλυκό κρασί της Σαντορίνης που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της και
την έχει κάνει γνωστή σε όλο το κόσμο. Η οινοποίηση του γίνεται από λιασμένα
σταφύλια στον καλοκαιρινό ήλιο της Σαντορίνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου