Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Περί καφέ ο λόγος …..


Η ιστορία της κατανάλωσης του καφέ μπορεί να χρονολογηθεί γύρω στο 800 π.Χ. , ο Όμηρος και διάφοροι αραβικοί μύθοι αναφέρονται σε αυτόν , σύμφωνα όμως με μια άλλη πηγή ο Πέρσης μαθηματικός και γιατρός Avicenna τον χρησιμοποίησε ως φάρμακο στον 11o  αιώνα. Η ταχεία εξάπλωση της κατανάλωσης του καφέ οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στους Σούφι (Ιπτάμενοι Δερβίσηδες) μια μυστικιστική μορφή του Ισλάμ που έπιναν καφέ λόγω των μακρών και συχνά αυστηρών τελετών τους !!! τους έκανε πιο δυνατούς και τους κρατούσε ξύπνιους. Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι ένας Έλληνας άνοιξε το πρώτο καφενείο στην Κωνσταντινούπολη το 1475 σε ένα μέρος που ονομαζόταν Kiva Han, πιθανώς στη σημερινή περιοχή Tahtakale . Τουρκικές πηγές μαρτυρούν ότι ο καφές εισήχθη στην πόλη το 1517 όταν ο σουλτάνος Σελίμ Ι ( 1512-1520 ) κατέκτησε την Αίγυπτο. Μια άλλη πηγή αναφέρει πώς ο οθωμανικός κυβερνήτης της Υεμένης Özdemir Paşa , αγαπούσε τόσο πολύ τον καφέ που τον έφερνε πάντα μαζί του όταν τον καλούσε ο Σουλτάνος στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες . Ο Özdemir λοιπόν είχε κάθε φορά πολλές ευχάριστες συνομιλίες με τον σουλτάνο Süleyman πιθανώς πάνω από ένα καλό φλιτζάνι καφέ. Γρήγορα το παλάτι υιοθέτησε αυτήν την συνήθεια και απέκτησε έναν υπεύθυνο για τον καφέ του σουλτάνου με τα απαραίτητα σκεύη για να τον φτιάχνει.


 Ο ΚΑΦΕΣ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ !!!!
Αυτός είναι ο καφές των Οθωμανών που έπιναν στα παλάτια, ονομάζεται «Osmanli Kahvesi» και δύσκολα θα τον βρείτε στα super market της γείτονος . Περιέχει καφέ της Υεμένης (που τον 15ο αιώνα την είχαν καταλάβει οι Οθωμανοί) , χαρούπια , σαλέπι , σοκολάτα , τσίχλα και κάρδαμο . Κατά την παρασκευή του πρόσθεταν προαιρετικά ζάχαρη και τον ανακάτευαν στο μπρίκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει και να σχηματιστεί αφρός. Το μυστικό είναι, ότι το καϊμάκι στο φλιτζάνι βοηθούσε στο να κρατηθεί υψηλότερα η θερμοκρασία του καφέ για περισσότερη ώρα ( Ο τούρκικος καφές έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της UNESCO περί άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς )

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου