Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Νεοϋορκέζικο bagels από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της Καβάλας «Η Τράπεζα»

Αφού πρώτα ετοιμάσει τη ζύμη ο bakerman Στέργιος Ξυδάς την αφήνει για μια μέρα στο ψυγείο να ωριμάσει και την επομένη την «περνάει» για μερικά λεπτά από βραστό νερό . Στη συνέχεια το μπέιγκελ τοπάρεται με σπόρους όπως σουσάμι, σπόρια , μαυροκούκι και ψήνεται στο φούρνο για 15-20 λεπτά . Το αποτέλεσμα είναι ένα πληθωρικό, μασίφ ψωμάκι ,  ζυμαρώδες στο εσωτερικό του , ροδισμένο με τραγανή υφή εξωτερικά.

History : Τα πρώτα μπέιγκελ έφτασαν στην Αμερική τον 17ο αιώνα με την μεγάλη μετανάστευση των Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο .  Η τέχνη της παρασκευής αυτού του ψωμιού κρατιόταν ως επτασφράγιστο μυστικό και περνούσε αποκλειστικά από πατέρα σε γιο, όπως όριζε το Διεθνές Σωματείο Αρτοποιών Beigel, που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1907 και πλέον έχει διαλυθεί. Το 1927, ο πολωνικής καταγωγής φούρναρης Χάρυ Λέντερ ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο bagel έξω από τη Νέα Υόρκη και έκτοτε το μικρό στρογγυλό ψωμάκι με την τρύπα στη μέση άρχισε να κατακτά αργά αλλά σταθερά όλο τον κόσμο !!!

  



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου