Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Η πορτοκαλί βιολογική ρετσίνα Λήμνου που παράγει ο οινοποιός Μανώλης Γκαράλης

Τα χρώμα της  αρχικά σε προδιαθέτει να την ψάξεις  σε οργανωμένες κάβες , αφού τη βρεις δύσκολα μια και η μεγαλύτερη ποσότητα της εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την βάζεις στο ψυγείο για μερικές ώρες να κρυώσει και την ανοίγεις στο μεσημεριανό τραπέζι κατά προτίμηση με πιάτα θαλασσινών  γεύσεων . Και έρχεται η ευχάριστη έκπληξη στο ποτήρι , μια ξεχωριστή βιολογική ρετσίνα  φτιαγμένη από   μοσχάτο Αλεξανδρείας  (μια ποικιλία που μας δίνει κρασιά με λαχταριστά φρουτώδη αρώματα) και  Λήμνιο (ένα αρχαίο σταφύλι που ευδοκιμεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στο ηφαιστειακό terroir της Λήμνου). Το χρώμα της είναι θολό πορτοκαλί ή  τριανταφυλλί , σκάνε στη μύτη υπέροχα αρώματα πορτοκαλιού και βανίλιας , ενώ είναι ιδανικό συνοδευτικό για πιάτα θαλασσινής κουζίνας . Η ρετσίνα ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για τρεις μήνες και στη συνέχεια εμφιαλώνεται , έχει μια θολότητα γιατί είναι αφιλτράριστη , περιέχει αμελητέα ποσότητα από θειώδη  και καθόλου πρωτεϊνικές σταθεροποιήσεις, όταν ανακινήσετε την φιάλη θα δείτε ένα ίζημα το οποίο  δημιουργήθηκε από την οινολάσπη . Δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να την βρείτε στη Καβάλα γιατί δεν την εμπορεύεται κάποιος τοπικός αντιπρόσωπος .

Who is who :  Ο Μανώλης Γκαράλης είναι ένας αμπελουργός τρίτης γενιάς. Με φιλοδοξία να δει τα υψηλής ποιότητας βιολογικά σταφύλια του να γίνονται πρώτης κατηγορίας κρασί, ξεκίνησε το δικό του οινοποιείο το 2006 στην αγροτική περιοχή «Κουρούνι» του Αγίου Δημητρίου Λήμνου  και κυκλοφόρησε τα πρώτα του κρασιά το 2007. Καλλιεργεί το λημνιό της Λήμνου και το Μοσχάτο της Αλεξάνδρειας , βιολογικά (πιστοποιημένο), σε 5 εκτάρια θειικό ηφαιστειακό έδαφος.


  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου