Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

“Oasis cocktail & gastro ” : Το food and wine pairing στα καλύτερα του στο νησί της Θάσου { O chef Γιάννης Μαρινόπουλος μετατρέπει άριστες πρώτες ύλες σε γαστρονομικά έργα τέχνης }

ΚΑΤ'  ΑΡΧΑΣ : Από το 2018  βρίσκουμε τον chef Γιάννη Μαρινόπουλο να υπηρετεί την υψηλή γαστρονομία  στο “Οasis cocktail & gastro” στο Πευκάρι της Θάσου . Είχα τους ενδοιασμούς μου  για το fine dining που θα δοκίμαζα , μια και το νησί δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τα γαστρονομικά του αντανακλαστικά . Ακόμη και τότε είχα τις αμφιβολίες μου για το αποτέλεσμα, γιατί πολλοί περιγράφουν καλά και με επιτυχία, αλλά η εκτέλεση χωλαίνει. Έχουμε μια άνεση στις περιγραφές εμείς οι Έλληνες, αλλά δυσκολευόμαστε στην απόδειξη των όσων λέμε, γιατί αυτό απαιτεί αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Κι όμως διαψεύστηκα από τη συνέχεια και αντιλήφθηκα γρήγορα ότι στην περίπτωση του Γιάννη Μαρινόπουλου δεν θα είχαμε μια από τα ίδια με πλούσια λόγια και πτωχό αποτέλεσμα. Το πάθος του chef για το ψάρι και τα θαλασσινά είναι δεδομένο ,αλλά η αγάπη του για τα κορυφαία υλικά τον οδηγούν στη δημιουργία ενός εξαίσιου μενού με μεσογειακό ταπεραμέντο και fusion επιρροές . Τα επτά πιάτα που δοκιμάσαμε είχαν γευστική πληρότητα και  εικαστική αρμονία , δικαίως θα τα αποκαλούσα πιάτα-μπιζουδάκια . Κατά κύριο λόγο ο σεφ αξιοποιεί τα χρώματα των φρέσκων πρώτων υλών που έχει στη διάθεση του , αλλά και τη δυναμική των σος που παρασκευάζει  και με την προσθήκη των μπαχαρικών και των βρώσιμων λουλουδιών δημιουργεί συνολικά μια οπτική σαγήνη .         

Πιάτα-μπιζουδάκια   Το γευστικό ταξίδι μας στον γαστρονομικό πλούτο του  Γιάννη Μαρινόπουλου ξεκίνησε  με το καθιερωμένο Amuse-bouche (είναι το πιάτο καλωσορίσματος που ετοιμάζει τη στοματική μας κοιλότητα για την επερχόμενη γαστρονομική εμπειρία ) περιείχε  αφρό μοσχολέμονου με αυγοτάραχο Μεσολογγίου , ξύσμα lime και λεμόνι ποσαρισμένο σε βανίλια . Ένα πιάτο με ετερόκλητα υλικά που έβγαζε μια συμπυκνωμένη νοστιμιά , το συνοδέψαμε με ξινόμαυρο από το Κτήμα Καρανίκα  Καρπάτσιο λαβρακιού με passion fruit , φράουλα , βασιλικό , τσίλι , σκόνη αυγοτάραχου , ξύσμα lime και άρωμα τριμμένου αλατιού με λεμόνι . Βαθιά νοστιμιά και εξωτισμός από τα φρούτα του πάθους!!! Συνοδέψαμε το πιάτο με sauvignon blanc από το Κτήμα Άλφα Η  λιπαρότητα της ψητής σαρδέλας ισορροπούσε έξοχα  με τη σάλτσα λαχανικών και εξωτικών φρούτων , τα σαλικόρνια (σπαράγγι θαλάσσης) το κρεμμύδι και το τουρσί , καταλήγοντας σε μια πολύ φωτεινή γεύση. Συνοδέψαμε με λευκό κρασί από τη Βόρειο Ιταλία “Pinot Grigio” από το Κτήμα  La Tunella  

 Κριθαρότο με αχιβάδες και καραβίδες , γλασαρισμένη μπίσκ από γαρίδες και παρμεζάνα ωρίμανσης , ένα πιάτο που σε ηλέκτριζε με τη νοστιμιά του . Συνοδέψαμε με Chardonnay  «Ήδυσμα Δρυός»  από το Κτήμα Τέχνης Οίνου  Η πεσκανδρίτσα με προσούτο , σάλτσα από πιπεριά φλωρίνης , ραβιόλι διπλής ζύμης γεμιστό με αστακό και γαλάκτωμα παρμεζάνας 24ωρης ωρίμανσης ήταν το τελειωτικό ξελόγιασμα του ουρανίσκου μας!!! Τα ραβιόλια γεμισμένα με αστακό ανήκουν στις fine dining σπεσιαλιτέ του σεφ . Συνοδέψαμε με Chardonnay  «Ήδυσμα Δρυός» από το Κτήμα Τέχνης Οίνου Η καραμελωμένη πανσέτα με συνοδεία  gravy sauce (από μανιτάρια και φρούτα του δάσους) είχε δίπλα της αιθέρια χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με πεκορίνο ρομάνο .Ένα ρουστίκ πιάτο με εντάσεις και γευστικές αρμονίες    Η αιθέρια και μυρωδάτη σαλάτα περιείχε καρπούζι , σύκο, προσούτο , ρόκα και καλαμπόκι   Το φινάλε στο γεύμα  γράφτηκε  με μια πάβλοβα σε μοντέρνα εκδοχή , πατισερί , τραγανές  μαρέγκες , σιρόπι φράουλας , παγωτό βανίλια και φρούτα του δάσους  {Πευκάρι-Θάσου, Αύγουστος 2021}

 















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου