H ιστορία της ποτοποιίας Πιτσιλαδή, ξεκινά αρχές του 19ου αιώνα όταν βρίσκουμε την οικογένεια να ζει στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας . Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Παναγιώτης Πιτσιλαδής με την ανταλλαγή των πληθυσμών έφτασε στο Πλωμάρι και ίδρυσε το πρώτο του αποστακτήριο . Το 1892 πήρε την πρώτη επίσημη άδεια λειτουργίας από το τουρκικό κράτος και συνέχισε τη δραστηριότητα της επιχείρησης έως το θάνατο του το 1919. Στα τέλη του ’20 τα προϊόντα της ποτοποιίας κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο με την ετικέτα να απεικονίζει έναν αετό που είναι το σύμβολο της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 η ποτοποιία Πιτσιλαδή αρχίζει να ειδικεύεται μόνο στην παραγωγή του ούζου . Το 1984 η επιχείρηση περνάει στα χέρια του Γιάννη Κλειδαρά ο οποίος συνεχίζει μέχρι και τις μέρες μας την παραγωγή του ούζου με την ίδια οικογενειακή συνταγή που δεν έχει αλλάξει από την ίδρυση της ποτοποιίας. Αφού πρώτα μουσκέψουν τον γλυκάνισο και τους σπόρους δημητριακών σε θαλασσινό νερό , ξεκινούν την απόσταξη σε παλιούς χάλκινους άμβυκες σε φωτιά με ξύλα ελιάς χωρίς τη χρήση ζάχαρης για την επίσπευση της απόσταξης. Το ούζο Πιτσιλαδής το δοκιμάζω όταν επισκέπτομαι τη Μυτιλήνη , είναι ένα καλοδουλεμένο ούζο έχει φινέτσα , σπιρτάδα και διακριτική γλυκύτητα.
Tips : Ούζο Πλωμαρίου Πιτσιλαδή 100% εξ’ αποστάξεως , Λέσβος , τηλ: 22520/32306
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου