Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Οι βουτυρένιοι και αμυγδαλωτοί κουραμπιέδες των αδελφών Κοντού απο τις Σέρρες

Κατ’ αρχάς : Ο κουραμπιές είναι γλυκό με προέλευση από την Εγγύς Ανατολή , το όνομα και η προέλευση του θεωρείται ότι κρατάει από το περσικό «gülābiye», οι Τούρκοι τον υιοθέτησαν στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον ονόμασαν kurabiye , οι Έλληνες της Πόλης και της Μικρασίας τον ονόμασαν «κουραμπιέ».  Ετυμολογικά, «kuru» στα τουρκικά σημαίνει ξηρό και «biye» μπισκότο, στοιχεία που υποδηλώνουν τον τρόπο παρασκευής του κουραμπιέ. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν από το Γκέλβερι της Μικράς Ασίας και εγκαταστάθηκαν το 1924 τη Νέα Καρβάλη της Καβάλας , έφεραν μαζί τους την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Ο κουραμπιές αγαπητοί αναγνώστες είναι αναντίρρητα ο γλυκός πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων μαζί με τα μελομακάρονα . Τα τρία πράγματα που θα καθορίσουν την ποιότητα του χειροποίητου κουραμπιέ , είναι το βούτυρο (κατά προτίμηση από αιγοπρόβειο γάλα) , τα χωριάτικα αυγά , και τα  καβουρντισμένα αμύγδαλα. Μετά από επανειλημμένες δοκιμές κατέληξα στο συμπέρασμα πως το ζαχαροπλαστείο των αδελφών Κοντού στις Σέρρες (λειτουργεί από το 1960) φτιάχνει τους πιο ρουστίκ κουραμπιέδες με ατόφιες βουτυρένιες υφές και αρώματα . Το φρέσκο βούτυρο κορυφαίας ποιότητας που χρησιμοποιούν οι αδελφοί Κοντού κατά τη ζύμωση , καθορίζει επιτυχώς την υφή, τη σύσταση και την ένταση στη γεύση του κουραμπιέ. Οι βουτυρένιοι και αμυγδαλωτοί  κουραμπιέδες τους χαρακτηρίζονται από τη κυριαρχία του τραγανού αμύγδαλου μέσα σε μια αφράτη ζύμη που θρυμματίζεται στη μπουκιά , μια γεύση νοσταλγική που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά.

Tips : Τα ζαχαροπλαστεία των αδελφών Κοντού βρίσκονται το πρώτο στην πλατεία Εμπορίου επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 10 και το δεύτερο στην οδό  Μεραρχίας 45 , Σέρρες . Τηλ. επικοινωνίας 2321 025025 , 2321 026663.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου