Κατ’ αρχάς : Προτιμούν να έρχονται οδικώς για δουλειές στην Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, για να κάνουν στάση στο Λιτόχωρο, να γευματίσουν ή να δειπνήσουν και να δοκιμάσουν την επιλεγμένη κάβα μας, σημειώνει με κρυφό καμάρι ο ιδιοκτήτης του «Γαστροδρόμιου εν Ολύμπω» Ανδρέας Γάβρης. Δεν βαριούνται να οδηγούν, αντί να πάρουν το αεροπλάνο και επιμένουν να μας επιλέγουν. Ένα γαστρονομικό τοπόσημο κάτω από τις υπώρειες του Ολύμπου λειτουργεί ανελλιπώς από το 2003, αρχικά στην πλατεία του Λιτόχωρου και στην συνέχεια στην κεντρική οδό που οδηγεί στην πλατεία και παράγει γαστρονομικό πολιτισμό υψηλού επιπέδου, χωρίς ούτε μια στιγμή, στα 21 χρόνια λειτουργίας του, να προδώσει την ποιότητα των εδεσμάτων και τη λίστα των υπέροχων κρασιών του.
Δεν είναι ένα κατάστημα εστίασης για μυημένους, αλλά είναι ανοιχτό σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού που θέλουν να χορτάσουν και να μην πληρώσουν μια περιουσία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κάθε πιάτο δεν δουλεύτηκε και δεν θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην γευστική μνήμη του καθενός.
Την
μαγειρική του Ανδρέα Γάβρη:
χαρακτηρίζει η πληθωρικότητα , ο σεβασμός
στην πρώτη ύλη και η ένταση της γεύσης . Οι δημιουργίες του διακρίνονται για
την συναισθηματική τους δύναμη και το συναρπαστικό γευστικό βάθος . Κυρίαρχη η ελληνική
κουζίνα και δη η μακεδονική , ο σεφ παιχνιδίζει με τα πιάτα του τα οποία πειράζει
δημιουργικά με γλυκούς νεωτερισμούς. Το καλύτερο παράδειγμα όλων είναι το
παραδοσιακό μπουρανί που εδώ ο Ανδρέας το φτιάχνει με την τεχνική του ριζότο
!!! Αναμιγνύει τα υλικά , ρύζι, τσουκνίδα, κρεμμύδι , γραβιέρα και ζυγούρι γάστρας
που ψήθηκε στο ζωμό του για 16 ώρες ) και σε λίγο φτάνει στο τραπέζι ένα
εξαίσιο ριζότο πλημμυρισμένο από γήινα αρώματα , άγρια μανιτάρια και τρούφα.
Δοκιμάσαμε τις σπιτικές χυλόπιτες , με κρόκο Κοζάνης , Ραγού
και τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας , ήταν ένα πιάτο ισορροπημένο σε αρώματα και εντάσεις.
Η ρουστίκ velouté χορτόσουπα με μους
φέτας Ολύμπου (κατσικίσιο τυρί) μας έτερψε τα μάλλα με την αιχμηρή νοστιμιά της
. Η μελωμένη καλοκαιρινή σαλάτα που επιλέξαμε ήταν από μόνη της highlights , μια
υπερπαραγωγή με ξινοτύρι Πιερίας , ντομάτα, γλιστρίδα, τηγανητές μπάμιες,
σουφλέ κολοκυθιού , βαλεριάνα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στο μενού θα βρείτε ασυναγώνιστα
τυριά από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Διαλέξαμε βολάκι Άνδρου (λευκό,
απαλό και κομψό) που αποτελεί τον πρεσβευτής της τυροκομικής παράδοσης του
νησιού. Ήταν εξαίσιο με τριφτή και πλούσια υφή κολλούσε γαργαλιστικά στον
ουρανίσκο μας , ο Ανδρέας το συνόδεψε ιδανικά με chutney μήλου.
Εδώ θα ζησετε αχαλίνωτες οινολογικές αναζητήσεις : Είναι άξιας μνείας η λίστα των κρασιών που διαθέτει το εστιατόριο , έχοντας μάλιστα πολύ λογική τιμολόγηση. Ξεκίνησε το 2003, ταυτόχρονα με τη γέννηση του «Γαστροδρόμιου» με μια μικρή λίστα 60 ετικετών, την πολλαπλασίασε τα επόμενα χρόνια ξεπερνώντας τις 100 και φτάσαμε σήμερα στην υπόγεια κλιματιζόμενη κάβα (το καμάρι του σεφ) όπου παλαιώνουν περισσότερες από 700 ετικέτες κρασιών από τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό αμπελώνα. Τα περισσότερα από αυτά (ακόμη και τα πιο ακριβά) προσφέρονται και σε ποτήρι. Ο Ανδρέας Γάβρης οργανώθηκε ακόμη καλλίτερα δημιουργώντας το ηλεκτρονικό κατάστημα Gastropantry shop στο οποίο διαθέτει τα εκλεκτά κρασιά του και κάποια εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής.
Έτσι
λοιπόν μια βροχερή ημέρα επιστροφής από την
Αθήνα ημερώσαμε την ψυχή μας με μια στάση στο Λιτόχωρο, όπου ο Όλυμπος
μας έστελνε κατ΄ευθείαν στην ζεστή σάλα του Γαστροδρόμιου και τις επιλεγμένες
συνταγές του Ανδρέα Γάβρη. Δίπλα μας μια πολυεθνική ομάδα ορειβατών, που άφησαν
τον Όλυμπο στην βροχή και την συννεφιά , αποφάσισαν να δοκιμάσουν ελληνική
δημιουργική κουζίνα. Όλοι μαζί
συναδελφωμένοι ενωθήκαμε κάτω από τις γεύσεις του ανήσυχου σεφ και δοκιμάσαμε
νέες ετικέτες, που ως τότε μας ήταν άγνωστες. Το σέρβις θα σας περιποιηθεί
επαγγελματικά και ευγενικά .
Tips : Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω , Αγ. Νικολάου 36, Λιτόχωρο , τηλ: 2352021300 , λειτουργεί καθημερινά 12.00-00.00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου