Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Η εμβληματική βασιλόπιτα της Aγιάσου!!!

   Ήρθαμε στην Αγιάσο για να δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων και την παραδοσιακή  βασιλόπιτα του χωριού, ένα ρουστίκ γλυκό που αποτελείται από  πενήντα χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους τοποθετούν ξερή Αγιασώτικη μυζήθρα με τριμμένη ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά, πιπερόριζα, κακουλέ, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα. Η διαδικασία παρασκευής της είναι αρκετά χρονοβόρα , μια και χρειάζεται τουλάχιστον 3 ώρες για να φτιαχτεί και 6-8 ώρες να ψηθεί. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα διατροφικά επιτεύγματα της Αγιάσου. Καταναλώνονταν ως πρωινό,  μεσημεριανό , βραδινό επειδή είναι φοβερά θρεπτική και ταυτόχρονα διατηρείται φρέσκια πάρα πολύ καιρό. Οι ρίζες αυτού του γλυκού βρίσκονται στην περιοχή της Καππαδοκίας. Ο αγιογράφος και συγγραφέας Φώτης Κόντογλου την δοκίμασε σε μια επίσκεψη του στην Αγιάσο και εντυπωσιάστηκε από την συμπυκνωμένη νοστιμιά της . Στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Σουσαμλή» που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1968, η βασιλόπιτα περιέχει τρία διαφορετικά τυριά και πωλείται τυποποιημένη όλο το χρόνο. Με τα υπολείμματα των φύλλων που γεμίζουν με ντόπια καρύδια, φτιάχνουν ένα ακόμα παραδοσιακό γλύκισμα, την «μπακλαβού». Οι Τούρκοι επισκέπτες τιμούν ιδιαίτερα τον φούρνο της Αγιάσου.

Info : Φούρνος «Σουσαμλή» , Αγιάσος, τηλ:  22520 22296 , sousamlim@gmail.com

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου