Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Γιώργος Ζαντιώτης ( kentavros craft beer) : « Έχει ανέβει πολύ το επίπεδο στο χώρο της craft μπύρας »


  Στην σκιά του μυθικού βουνού των Κενταύρων, δύο αδέρφια νομάδες-ζυθοποιοί , ο Γιώργος και ο Χρήστος Ζαντιώτης μοιράζονται την αγάπη τους για την φρέσκια και ποιοτική μπύρα μέσα από σπιτικές συνταγές .Η μικροζυθοποιία τους ονομάζεται «Κένταυρος» και έχουν ζυθοποιήσει μέχρι στιγμής δυο μπύρες μια weiss και  μια Pilsner στις εγκαταστάσεις της «Αργώ» στον Βόλο . O λόγος λοιπόν στον νεώτερο νομάδα-ζυθοποιό της ελληνικής επικράτειας τον Γιώργο Ζαντιώτη .


                                                   Η  ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

ΕΡ: Τι σας ώθησε κ Ζαντιώτη να ασχοληθείτε με τη παράγωγη της μπύρας ;

ΑΠ: Η αγάπη μου για την καλή και ποιοτική μπύρα ήταν αυτό που με ώθησε αρχικά να αναζητήσω διαφορετικά είδη μπύρας σαν καταναλωτής , οπότε με τον καιρό κατέληξα τι είναι αυτό που μου αρέσει και τι όχι. Γι αυτό και έγινα μεγάλος οπαδός της craft μπύρας και πιο πολύ των ελληνικών μικροζυθοποιίων. Μεγαλώνοντας λοιπόν και ειδικά όταν έκανα οικογένεια και  γεννήθηκε το πρώτο μας παιδί , μου γεννήθηκε η ανάγκη να παράγω πράγματα από μόνος μου. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με παραγωγή λαχανικών από παλιές παραδοσιακές ποικιλίες από όλη την Ελλάδα, ασχολήθηκα με την παραγωγή ελαιολάδου την μελισσοκομία και γενικότερα άρχισα να μπαίνω δυνατά στο κομμάτι του "Φτιάξτο μόνος σου". Αναζητώντας λοιπόν διάφορες τεχνικές στο YouTube τυχαία είδα ένα βίντεο παραγωγής σπιτικής μπύρας !!! Όπως καταλαβαίνετε ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος αφενός γιατί είμαι λάτρης της craft μπύρας και αφετέρου γιατί θα μπορούσα και να το κάνω μόνος μου. Οι επόμενες μέρες λοιπόν με βρήκαν να αναζητώ στο internet όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορούσα να βρω. Βρήκα αυτά που ήθελα και κατευθείαν πήγα και προμηθεύτηκα  τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αρχικά ξεκίνησα με την παραγωγή ΚΙΤ και εν συνεχεία πέρασα στις κλασικές μεθόδους και πλέον στην παραγωγή με το μεικτό σύστημα all grain / biab , σ’ αυτή την πορεία με συμβούλεψαν  και άνθρωποι με γνώσεις στο κομμάτι του homebrewing .

ΕΡ:  Άρα δηλώνετε νομάδας-ζυθοποιός ….

ΑΠ:  Χαίρομαι που ανήκω πλέον στο club των gypsy brewer …μετά από παρότρυνση αγαπημένων φίλων που δοκίμαζαν της μπύρες που έφτιαχνα στο σπίτι και φυσικά από τους υπόλοιπους νομάδες που για μένα ήταν πηγή έμπνευσης , δεν το κούρασα πολύ στο μυαλό  μου  και ένα ωραίο πρωινό χτύπησα την πόρτα του Γιάννη Ριγανέζη (ιδιόκτητη της μικροζυθοποιίας  Θεσσαλίας «Αργώ») του εμπιστεύτηκα το «όνειρο»  μου και συμφωνήσαμε  να ζυθοποιώ εκεί την μπύρα μου. Για να μπορεί ο Κένταυρος να κατεβαίνει από το Πήλιο και να μας βλέπει αλλά και να τον ξεδιψάμε με καμιά craft μπύρα !!!

ΕΡ:  Θεωρώ πως το επίπεδο της δουλειάς των gipsy brewers σήμερα είναι υψηλό θα συμφωνήσετε μαζί μου ; 

ΑΠ: Θα σου πω το εξής  όχι απλά συμφωνώ αλλά έχω πιει μπύρες από νομάδες που το επίπεδο τους είναι ανώτερο από πολλές γνωστές μπύρες  που κυκλοφορούν . Όλοι τους έχουνε ανεβάσει πολύ το επίπεδο στην craft μπύρα . Μπορεί να μην έχουμε δικό μας ζυθοποιείο αλλά δεν είναι και απαραίτητα κακό αυτό , ζυθοποιούμε σε μικρές ποσότητες με τον σπιτικό εξοπλισμό. Και μια συνταγή μπορούμε να την βελτιώσουμε και γενικά να την αλλάξουμε και να την φέρουμε στα μέτρα που θέλουμε εμείς , θεωρώ πως είναι ένα ατού αυτό . Επίσης παρατηρώ μια έκρηξη φιλοσοφίας και μια δόση όμορφης τρέλας σε όλο αυτό που γίνεται που φτάνει στο βαθμό του πάθους !!! κι αυτό μου αρέσει πολύ.




ΕΡ:  Είστε  ικανοποιημένοι σήμερα από το επίπεδο της ελληνικής μικροζυθοποιίας ; 

ΑΠ : Το επίπεδο τους  είναι πολύ υψηλό , όλοι εμείς οι νομάδες εκεί βγάζουμε τις συνταγές μας... Επίσης είναι πάρα πολύ καλό κάθε πόλη να έχει το δικό της ζυθοποιείο,  είναι πολύ όμορφο να πηγαίνεις σε μια μπυραρία να ανοίγεις τον κατάλογο και να βλέπεις μια λίστα με μπύρες της πόλης μας !!  Προσωπικά και σαν καταναλωτής πάντα προτιμούσα τα μικροζυθοποιία , αυτό που προσφέρουν σε γεύση και ποιότητα μου άρεσε πολύ. Ακόμα και τώρα που θα πάω σε ένα μαγαζί θα επιλέξω να δοκιμάσω μπύρες από διάφορα μικροζυθοποιία

ΕΡ: Πόσες συνταγές μπύρας ζυθοποιείτε σήμερα ;

ΑΠ: Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μια pilsner τσέχικου τύπου  και μια weiss κλασική θολή με αρώματα μπανάνας και βυνών που την περιμένουμε από μέρα σε μέρα να έρθει στα χέρια μας...

ΕΡ: Αντιμετωπίζετε προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων σας ;
ΑΠ: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα , όλοι θέλουν ένα τοπικό προϊόν που είναι και παράλληλα ποιοτικό  αλλά όπως είπαμε άλλο να κάνεις σπιτική μπύρα και άλλο να κυκλοφορείς στο εμπόριο . Ο ανταγωνισμός από τις μεγάλες εταιρίες που παρουσιάζονται βέβαια και σαν ελληνικές  είναι τεράστιος και αν θέλεις την ειλικρινή μου άποψη είναι και βρώμικος .Σ’ αυτό βέβαια δεν βοηθάει ούτε το κράτος (βλέπε τον καινούριο νόμο)  ούτε και η φορολογία αφού ο καταναλωτής θα έχει στα χέρια του ένα πολύ ακριβό προϊόν κι εμείς το ελάχιστο κέρδος  .Η παιδεία του καταναλωτή στον τομέα craft beer είναι ακόμα φτωχή και μεγάλη ευθύνη σ’ αυτό έχει ο αθέμιτος ανταγωνισμός . Υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό κοινό που ψάχνετε και πειραματίζετε με την μπύρα αλλά δεν αρκεί , αυτό όμως με πεισμώνει ακόμα περισσότερο και λέω πως δεν θα το βάλω κάτω . Πάντως είναι αρκετά τα καταστήματα που έδειξαν ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μου κι αυτό μου δίνει δύναμη μα συνεχίσω .




ΕΡ:  Για ποιο λόγο οι περισσότεροι ζυθοποιοί καταφεύγουν στην αναγνωρισμένη συνταγή της ale ; έχουμε φτάσει στο σημείο να παράγει μια τέτοια μπύρα ο κάθε νομός , χάθηκαν άλλες συνταγές ; 

ΑΠ: Λοιπόν η κατηγορία ale  είναι μια κατηγορία από μόνη της !!!  προσφέρει ένα μεγάλο  αριθμό από ζυμώσεις αλλά σου αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις και κάτι ξεχωριστό πέρα από τα standars . Οι βύνες είναι πιο έντονες σε γεύση από καραμελώμενες μέχρι καβουρδισμένες , το κομμάτι του λυκίσκου είναι κι αυτό μεγάλης σημασίας σε γεύσεις πικράδα και αρώματα όπως είπαμε και παραπάνω δεν είναι μια απλή δουλειά είναι πάθος . Πιστεύω ότι όσοι το κάνουνε το κάνουν για τη ποιότητα της  γεύσης , της διαφορετικότητας αλλά  και να δώσουν στον καταναλωτή κάτι ξεχωριστό  απ’ αυτό που του λανσάρει  η κάθε ζυθοποιία που σκοπό έχει το εύκολο κέρδος και όχι να δώσει την απαιτουμένη ποιότητα. Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε να έχουμε μια αποστροφή των Ελλήνων για τις lager μπύρες . Ξεχάσαμε να δείξουμε όμως στον κόσμο ότι εμείς μπορούμε να βγάλουμε πολύ ανώτερες lager και pils , κι αυτός ήταν ο λόγος Στάθη που ξεκίνησα με μια pilsner μπύρα , προσπάθησα να το δω όσο πιο σφαιρικά γίνεται και να μπω στη θέση του καταναλωτή  ο οποίος  θέλει να πιει  μια καλύτερη μπύρα από αυτές της μαζικής παραγωγής .Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει τις μπύρες που κυκλοφορήσαμε γιατί είναι σίγουρα ποιοτικότερες από αυτές της μαζικής παραγωγής .


ΕΡ:  Τι συνταγές σκέφτεστε να ζυθοποιήσετε προσεχώς ;

ΑΠ: Για την ώρα αφιερώνω όλο τον χρόνο  μου στις δυο πρώτες κυκλοφορίες της «kentavros craft beer» , έχω όμως πολύ ωραία πράγματα στο μυαλό μου , επειδή ασχολούμαι με τη μελισσοκομία και τη βοτανολογία  δημιούργησα κάποιες συνταγές με βότανα στο σπίτι αλλά ακόμη δεν έχω καταλήξει  που θα της χρησιμοποιήσω . Σίγουρα είναι στο μυαλό μου μια συνταγή με το μέλι μου μια honey beer !!! μπορούν όμως και να συνδυαστούν σε μια ipa ή portrer ή μια  Stout..... Θα τα αφήσω για έκπληξη.....!!!

ΕΡ:  Γιώργο Ζαντιώτη σε ευχαριστώ για τη συνομιλία που είχαμε                                                         
ΑΠ: Κι εγώ σε ευχαριστώ Στάθη για το βήμα που μου έδωσες να μιλήσω για τις μπύρες που έφτιαξα

                                                        Stathis   Harpas

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου