Πέρυσι είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την ποτοποιεία
Στουπάκη στον Δαφνώνα της Χίου , ενημερώθηκα για όλα τα προϊόντα της εταιρείας αλλά κανείς δεν μου μίλησε για το μονοποικιλιακό
τσίπουρο «Μαύρο Ρόδο» που ετοίμαζε να ρίξει στην αγορά . Σε πρόσφατη συνάντηση
που είχα με τον Γιώργο Τουρατζή τον κορυφαίο διοργανωτή στην Ελλάδα (οινικών εκδηλώσεων
, γαστρονομικών event και πρωτοποριακών project όπως το «Umami festival») μου εκθείασε το «Μαύρο Ρόδο» της ποτοποιίας
Στουπάκη που φτιάχνεται αποκλειστικά από την ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου ή κατά
πολλούς Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου . Μου το τόνισε….. είναι δυσεύρετο αλλά αν το
βρεις αξίζει να το δοκιμάσεις , η συμβουλή του ήταν ξεκάθαρη για το τελετουργικό
της πόσης , δεν θα προσθέσεις μου είπε πάγο αλλά θα ρίξεις λίγες σταγόνες νερό για να ελευθερώσει
περισσότερα αρώματα από το «μπουκέτο» του , αλλιώς θα το πιείς παγωμένο!!!
Ακολούθησα κατά γράμμα τη συμβουλή του
και πριν από μερικές ημέρες που βρέθηκα στη Χίο δοκίμασα το «Μαύρο Ρόδο» στη παραθαλάσσια
ταβέρνα «Τρεις Μύλοι» στο Βροντάδος. Κατ’ αρχάς να σημειώσω πως το τσίπουρο πήρε
το όνομα του καθώς και τα γευστικά χαρακτηριστικά του από την ποικιλία Μαύρο Μοσχάτο
Τυρνάβου , ένα κόκκινο σταφύλι με εκρηκτικά αρώματα που αποστάζεται σε μικρά
χάλκινα καζάνια στην καρδιά του Τυρνάβου. Το «Μαύρο Ρόδο» είναι ένα τσίπουρο με
ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα , αφήστε την αυθεντική του γεύση και το
άρωμα του να σας ταξιδέψουν. Η πρώτη γουλιά αλλά και η τελευταία κρύβει
μέσα της την αίσθηση του ρόδου !!! αρκούν μόνο λίγες σταγόνες νερού για να απελευθερώσει
το χαρακτηριστικό άρωμα του τριαντάφυλλου που θα πλημμυρίσει ευχάριστα τον ουρανίσκο
σας . Στην υγεία σας !!!
Η γη που γέννησε τον Όμηρο κι
ενέπνευσε τον Κολόμβο για την ανακάλυψη της Αμερικής, αυτή δίνει ζωή στις
γνωστές πηγές της Καρυδιάς και το πολύτιμο νερό στην Ποτοποιία Στουπάκη. Η
ιστορία της ξεκινά το 1896 στο νησί της
Χίου. Το ξεχωριστό ούζο με το χιώτικο γλυκάνισο ταξίδευε σε όλα τα χωριά του
νησιού και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Το 1900 ο Γιάννης Στουπάκης πήρε την
πρώτη άδεια απόσταξης από τους Τούρκους με έδρα τον Δαφνώνα. Σήμερα τα χάλκινα
καζάνια βρίσκονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η γνώση η πείρα και η παράδοση
περιπλέκονται με μοναδικό τρόπο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και το αποτέλεσμα
προσφέρει μία μοναδική εμπειρία στον ουρανίσκο. Οι εγκαταστάσεις είναι άρτια
εξοπλισμένες με μεγάλο αριθμό από άμβυκες απόσταξης και πολλές σύγχρονες
γραμμές παραγωγής και εμφιάλωσης. Εδώ αποθηκεύονται τα προϊόντα όσο χρειάζεται
για να αποκτήσουν τη μοναδική τους γεύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου