☛ Ο chef Σταμάτης Τσίλιας υπηρετεί την γαστρονομία,
για περισσότερο από δύο δεκαετίες, είναι ένας ευγενής, μετριόφρων και δημιουργικός
άνθρωπος . Αν και το πρώτο του πτυχίο ήταν του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου , η μαγειρική
ήταν αυτή που τον κέρδισε στο τέλος . Έκτοτε έγραψε αμέτρητα χιλιόμετρα σε κουζίνες
του κόσμου , Νέα Υόρκη, Καναδάς, Μόσχα ,Βουλγαρία , Αθήνα , νησιά του Αιγαίου ,
μαζεύοντας όλη τη γνώση και την εμπειρία που είχαν να του προσφέρουν . Συνέχισε
την πορεία του ως επικεφαλής σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, με την
μαγειρική του να επηρεάζεται κυρίως από τις αρχές της Ασιατικής κουζίνας. Τα τελευταία
χρόνια είναι «culinary art director» στο εστιατόριο “Μολών Λαβέ” στη Μόσχα, ένα
χώρο όπου ντόπιοι και τουρίστες μπορούν να γευτούν τις μοναδικές γεύσεις της
ελληνικής κουζίνας. Το εστιατόριο έχει αγαπηθεί από το κοινό και έχει αποσπάσει
βραβεύσεις και διακρίσεις, όπως αυτή του καλύτερου έθνικ εστιατορίου, αλλά και
3 χρυσούς σκούφους. Το πάθος του για την Ιαπωνική κουζίνα και τις
Λατινοαμερικανικές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία του “Mayan by Aliento
Experience” που
βρίσκεται σε ένα στενό διάδρομο της Στοάς
Πεσμαζόγλου στο κέντρο
της Αθήνας . Πρόκειται για ένα fine dining εστιατόριο που επιχειρεί να μυήσει
το κοινό σε νέες γεύσεις και μοναδικά πιάτα της Ιαπωνικής-Περουβιανής (nikkei)
κουζίνας. Η Nikkei για τους μη γνωρίζοντες είναι μια πλούσια κουζίνα τόσο σε
γεύσεις όσο σε αρώματα και υλικά. Μη ξεχνάμε ότι περιέχει σε μεγάλο βαθμό το
ιαπωνικό στοιχείο αλλά και τις μακροχρόνιες και πικάντικες γεύσεις του Περού ,
οπότε όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για δυο πολιτισμούς με βαθιά και πλούσια
ιστορία.
☛ Βλέπω το
βάζο με το χειροποίητο κίμτσι που έφτιαξε ο σεφ επάνω στη μπάρα και του ζητώ ευγενικά
να μου ετοιμάσει πρώτα μια μερίδα Κορεάτικο τουρσί , η όξινη και πικάντικη γεύση
του μου δημιούργησε μία πλούσια ένταση στο στόμα.Ο Σταμάτης με ενημερώνει πως
εκτός από το κινέζικο λάχανο και τα απαραίτητα μπαχαρικά που χρησιμοποίησε , καινοτόμησε
δημιουργώντας στο βάζο έναν μύκητα από άνθος αραβοσίτου για ξεχωριστή νοστιμιά
, στο τέλος της ζύμωσης τον σκότωσε ψύχοντας το περιεχόμενο στο ψυγείο. Αποφασίσαμε
να επιλέξουμε για την συνέχεια δυο κρύα
ορεκτικά , ceviche και tiradito που είναι από τις καλύτερες προτάσεις του
"Mayan".
Το ηλεκτρισμένο τιραντίτο από τρυφερό μυλοκόπι
ήταν αρωματισμένο με σάλτσα yuzu και lime, περιείχε κόλιανδρο , πιπεριά αμαρίλο ,
πράσινα και πορτοκαλί τραγανά αβγά καπελάνου που έδιναν χρώμα στο πιάτο . Το σεβίτσε
ξεχείλιζε φινέτσα και ένταση , πάλλευκη
σάρκα από λαβράκι, με συνοδεία πουρέ γλυκοπατάτας αρωματισμένης με κανέλλα και αστεροειδή
γλυκάνισο, σέλερι, καλαμπόκι choclo και τραγανό κρεμμύδι «μαγειρεμένο» στον
πάγο. Στα ζεστά ορεκτικά ο κόσμος αγάπησε τα δημοφιλή πιτάκια της Λατινικής
Αμερικής τα empanadas , από τα χεράκια του σεφ κατευθείαν στο στόμα …..με
γέμιση από μαγειρεμένο μοσχάρι σε miso και jalapenos. Ο επίλογος γράφτηκε με δυο εξαίσια λικέρ , mango και wasabi που
ετοίμασε ο Σταμάτης Τσίλιας , ο αρωματικός πλούτος ισορροπούσε ιδανικά με την
σπιρτάδα του wasabi.
Info : Mayan by Aliento Experience , Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
, τηλ: 210 3314349 , Ώρες λειτουργίας : καθημερινά 18:00-23:30, Δευτέρα κλειστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου