Επισκέφτηκα την Αμοργό για πρώτη φορά
στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 επηρεασμένος από την ονειρική ταινία του Λύκ
Μπενσόν «Το Απέραντο γαλάζιο» ( Le Grand Bleu) που υμνούσε τις καταπληκτικές ομορφιές
του νησιού. Από τότε συνέχισα να επισκέπτομαι την Αμοργό πολύ συχνά για να απολαμβάνω τις γαλαζοπράσινες θάλασσες της , να
συναντώ τους φίλους μου στην Αιγιάλη , να προσκυνώ τη χάρη της Παναγιάς
της Χοζοβιότισσας και να ευθυμώ πίνοντας ρακόμελα στα καπηλειά της. Οι γευστικές μου αναζητήσεις στο νησί
της Αμοργού με οδήγησαν κατευθείαν στην ταβέρνα του «Καπετάν Δήμου» στα Κατάπολα , σε ένα
πετρόχτιστο κτήριο 200 ετών επάνω στη προκυμαία με πολλές και διαλεκτές σπεσιαλιτέ από την τοπική
κουζίνα . Να σημειώσω εδώ πως τα Κατάπολα είναι το κεντρικό λιμάνι της Αμοργού
, απέχει έξη χιλιόμετρα από τη χώρα και η εικόνα που δίνει στον επισκέπτη είναι
ένας ζωντανός πολύχρωμος πινάκας ζωγραφικής που τον συνθέτουν τα κάτασπρα
σπίτια με τους μικρούς πράσινους κήπους , το βαθύ μπλε της θάλασσας και το
πράσινο του κάμπου . Η κουζίνα του «Καπετάν Δήμου» σε γενικές γραμμές είναι μεσογειακή
, δίνοντας έμφαση στα ζυμαρικά , τα θαλασσινά και στη τοπική κουζίνα . Η κατσαρόλα
είναι σε ημερήσια διάταξη προσθέτοντας στο μενού εκλεκτά πιάτα όπως το αμοργιανό
πατατάτο που φτιάχνεται από κατσικίσιο
κρέας και πατάτες ,το κόκορα κρασάτο , το
κατσικάκι με βουνίσιο θυμάρι και το μερακλίδικο «κλέφτικο» . Οι φίλοι των θαλασσινών
θα αποζημιωθούν με την εκλεκτή αστακομακαρονάδα
με φρέσκια ντομάτα που φτιάχνει ο Καπεταν Δήμος, το γιουβέτσι με αστακό , το χταπόδι
με λεμονόχορτο και πιπερόριζα , τις ταλιατέλες
με γαρίδες , την υπέροχη χταποδοσαλάτα κα. Κλείσαμε το γεύμα μας με μια ψημένη ρακί
(το γνωστό σε όλους αμοργιανό ρακόμελο) έτσι για την χώνεψη !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου