Είναι
αναμφισβήτητα η «πρωτεύουσα του ούζου», ο λόγος για το Πλωμάρι που
χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και γνώρισε
μεγάλη ανάπτυξη στις αρχές του επόμενου με το εμπόριο και τη
βιομηχανία . Η πόλη διέθετε την εποχή εκείνη πολλά ελαιοτριβεία,
σαπωνοποιεία και αποστακτήρια ούζου όπου παρασκευαζόταν το
ονομαστό ντόπιο ούζο. Το Πλωμάρι δε θεωρείται τυχαία η πατρίδα του ούζου.
Η γεωγραφική θέση της Λέσβου, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, η
θάλασσα και το πλούσιο έδαφος επέτρεψαν στους ντόπιους παραγωγούς να φτιάξουν
ούζο εξαιρετικής ποιότητας. Το ούζο του Ισίδωρου Αρβανίτου
γνωστό και ως ούζο Πλωμαρίου και το ούζο Βαρβαγιάννη είναι τα πιο
φημισμένα της περιοχής , υπάρχουν όμως και άλλες δυο
ετικέτες το ούζο Γιαννατσή και το ούζο Πιτσιλαδή . Όταν βρεθείτε
στο Πλωμάρι αξίζει ο κόπος να επισκεφτείτε το μουσείο ούζου στις
εγκαταστάσεις του Βαρβαγιάννη κοντά στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, και το
οποίο επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου