Οι
θαλάσσιες ανεμώνες (γνωστές και με τις
παρακάτω ονομασίες κολλησιάνοι, κολιτσιάνοι, γαλίπες,
κολιτζιάνες, αγαλίπες ) είναι ένα πολύχρωμο φυτό της θάλασσας που ζει κολλημένο επάνω στα βράχια στα ρηχά νερά , κουνά
τα πλοκάμια του για να συλλέξει τη τροφή του που αποτελείται από μικρά ψάρια
και χταπόδια . Στο Βόλο οι κολλησιάνοι θεωρούνται μοναδικός μεζές στα
τσιπουράδικα της πόλης , από τα δύσκολα ακόμη χρόνια της προσφυγιάς και της φτώχιας
την δεκαετία του ΄20 όπου οι κάτοικοι μαγείρευαν και έτρωγαν όλους
τους καρπούς της θάλασσας που μπορούσαν
να φαγωθούν. Από φύκια , πορφύρες και φούσκες μέχρι ανεμώνες και αμμοσωλήνες . Θαλάσσιες
ανεμώνες υπάρχουν όλες τις εποχές του χρόνου , αφού τις ξεκολλήσουν από τα βράχια
μ’ ένα μαχαίρι τις τοποθετούν σ’ ένα σκεύος και τις ξεπλένουν με γλυκό νερό για
να φύγει η άμμος και το ελάχιστο δηλητήριο που έχουν . Στην συνέχεια τις τοποθετούν
σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν τα νερά τους , τις αλευρώνουν και τις τηγανίζουν
. Το αποτέλεσμα εκρηκτικό είναι ένας μοναδικός τσιπουρομεζές που μοσχομυρίζει ιώδιο
και αλάτι , περιττό να σας πω αυτό το μικροσκοπικό μεζεδάκι από έξω τραγανό και
μέσα μαλακό σαν ψίχα τραβάει ….. αλύπητα το τσίπουρο , προσωπικά ήπιαμε ένα λίτρο
τσίπουρο με τη παρέα και παραγγείλαμε επανειλημμένως μεζεδάκι με κολλιτσιάνους !!! Στην υγειά σας ( Η γευστική δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο τσιπουράδικο του «Μπόκου»
στη Νέα Ιωνία του Βόλου )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου