Η Ισπανία είναι μια χώρα με τεράστια έκταση, και με μεγάλη
παράδοση στο πολιτισμό αλλά και με πολλές επιρροές από άλλους πολιτισμούς , δεν
θα μπορούσε βέβαια να μην έχει και πλούσια γαστρονομία. Τα βασικά υλικά της
ισπανικής κουζίνας είναι: τα ψάρια με κυρίαρχο τον μπακαλιάρο και όλα τα είδη
των θαλασσινών, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το σκόρδο, οι πράσινες και οι καυτερές
κόκκινες πιπεριές, το σαφράν, οι ντομάτες, τα χοιρινά λουκάνικα και το χαμόν (μοιάζει
με το προσούτο) . Όταν αναφερόμαστε στην κουζίνα της Ισπανίας το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι τα tapas , αυτά τα υπέροχα μεζεδάκια
που σερβίρονται ζεστά ή κρύα σε μικρές
μερίδες σ’ όλη την χώρα .Τα tapas δεν είναι ένας συγκεκριμένως
μεζές , μπορεί να είναι μια φέτα ψωμί με λίγο χαμόν σεράνο (jamon serano) ή με λίγο τσορίθο (chorizo) , μια βραστή πατάτα
με λίγη σος, ένα μικρό κομμάτι ομελέτα, θαλασσινοί σωλήνες με σκορδοβούτυρο ,
ένα μικρό σαγανάκι με ριζότο, ψωμί με ένα κομμάτι τυρί κλπ.
Παραδοσιακά, πάντως τα tapas ή pinchos όπως ονομάζονται σε άλλες περιοχές της Ισπανίας είναι μια φέτα ψωμί με κάτι από πάνω, για αυτό και λέγονται έτσι. Γιατί αρχικά οι
σερβιτόροι στη νότια Ισπανία, από όπου ξεκίνησαν, τα χρησιμοποιούσαν σαν
καπάκια, τάπες δηλαδή, πάνω στα ποτήρια για να μην μπαίνει η σκόνη και να
πλησιάζουν τα έντομα . Για την ακρίβεια ξεκίνησαν με μια φέτα ψωμί και αργότερα
άρχισαν να μπαίνουν και αλλαντικά, τυρί, θαλασσινά κ.ά. Όλα τα tapas που δοκιμάσαμε τα συνοδεύσαμε με μπύρα Estrella την star της Καταλονίας
και με λευκό σέρυ «Tio Pepe» που παρασκευάζει από το 1835 μια από τις παλαιότερες οινοποιίες της Ιβηρικής χερσονήσου
η Gonzales Byass .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου