Το 2018 ο Κώστας Κυρίτσογλου και η Μάϊρα Δάγλα δημιουργούν το εργαστήριο παραγωγής ζυμαρικών «Σαν Άλλοτε-Παραδοσιακά Ζυμαρικά Θάσου» στο Πρίνο . Τα παιδιά με σταθερά βήματα , απεριόριστη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και με σύμμαχο τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες , δημιούργησαν τα παραδοσιακά ζυμαρικά Θάσου «Σαν Άλλοτε». Μπαίνοντας στο εργαστήριο η καθαριότητα που επικρατεί είναι «χειρουργική» , στην ατμόσφαιρα διάχυτες μυρωδιές και αρώματα από αλλοτινές εποχές , αλεύρι από φρεσκοαλεσμένο σιτάρι , φρέσκα χωριάτικα αυγά , κατσικίσιο γάλα, πρόβειο γιαούρτι , σιμιγδάλι και βότανα μαζεμένα από τις πλαγιές του Υψάριου . Τα ζυμαρικά τα μαγείρεψα επανειλημμένως και έχω διαπιστώσει πως έχουν πλούσιο «όγκο» , δεν περιέχουν χρωστικές ουσίες και συντηρητικά ενώ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά .
ΜΑΣΙΦ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Τα ζυμαρικά της Θάσου είναι με όλη τη σημασία της λέξεως ….«μασίφ» , έχουν καλή συμπεριφορά στο μαγείρεμα , συνδυάζουν τέλεια τη γλυκύτητα του σιμιγδαλιού με τα χαρακτηριστικά του σκληρού σιταριού , ενώ προσφέρουν αβίαστα μια συμπυκνωμένη νοστιμιά και πληρότητα . Ρώτησα τα παιδιά να με πληροφορήσουν τι μεθόδους και υλικά χρησιμοποιούν στη παραγωγή των ζυμαρικών τους και το κάναν με μεγάλη ευχαρίστηση.
ΘΑΣΙΤΙΚΑ ΦΛΥΜΑΡΙΑ
Στους παραδοσιακούς γιουφκάδες (φλυμάρια στην θασίτικη ντοπιολαλιά) και στις χυλοπίτες βάζουν φρέσκο αγελαδινό γάλα και περίπου 3 ολόκληρα χωριάτικα αυγά στο κιλό . Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να προσθέσουν περισσότερη υγρασία στο ζυμάρι δεν βάζουν ποτέ νερό αλλά συμπληρώνουν με φρέσκο γάλα , κι αυτό είναι που δίνει ποιοτικό όγκο στα ζυμαρικά τους και κάνει τη διαφορά .
Ο ΓΛΥΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
Όταν έρθει η ώρα για να φτιάξουν τα παιδιά τον παραδοσιακό
τραχανά έχουν πρώτα ετοιμάσει το δικό τους προζύμι που το άφησαν να ξινίσει για μια μέρα
. Την επόμενη μέρα θα το προσθέσουν στη υπόλοιπη ζύμη και θα το αφήσουν για 24 ώρες να φουσκώσει και στη συνέχεια
θα συμπληρώσουν με ντόπιο κατσικίσιο γάλα. Σε περίπτωση που δεν είναι η εποχή
παραγωγής του αγοράζουν από μικρή μονάδα της περιοχής φρέσκο κατσικίσιο γάλα .
Θα συμπληρώσουν στη συνέχεια με πρόβειο γιαούρτι που φτιάχνουν οι ίδιοι και
θασίτικο ελαιόλαδο. Αν χρειαστεί να δώσουν περισσότερη υγρασία στον τραχανά θα βάλουν κατσικίσιο γάλα
και όχι νερό. Τη τρίτη μέρα θα κάνουν τη ζύμη μικρές μπάλες και θα τις αφήσουν να
ξεραθούν ώστε να μπορέσουν να τις τρίψουν στο κόσκινο . Ο
τριμμένος τραχανάς απλώνεται στο δωμάτιο για να φτάσει την επιθυμητή υγρασία
και να μην μουχλιάσει στο πέρασμα του χρόνου.
Ο ΞΙΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
Αντίστοιχα στη παραγωγή του ξινού τραχανά προσθέτουν άλμη , καθόλου λάδι (για να μην αφήσει τις γλυκές νότες του) και αφήνουν το προζύμι να ξινίσει για τρεις ημέρες . Το αναμιγνύουν στη συνέχεια με τη ζύμη και το αφήνουν να φουσκώσει και να ξινίσει για άλλες τρεις ημέρες . Όλη η παράδοση των σπιτικών ζυμαρικών της Θάσου κριμένη σε ένα σακουλάκι «Σαν Άλλοτε» !!!
Επικοινωνία : Για παραγγελίες στα τηλέφωνα 693 685 6701, 693 236 2802 , 259 307 1560 και στο e-mail: info@sanallote.gr , Πρίνος, Θάσος .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου