Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Οι παραδοσιακές Κρητικές ομαθιές

Οι Κρητικές ομαθιές (ή οματιές ή αματιές) είναι ένα φαγάκι που έλκει την καταγωγή του από τα Βυζαντινά χρόνια και το οποίο μαγειρεύεται μέχρι σήμερα στην Κρήτη. Οι “αιματίαι” των Βυζαντινών παρασκευάζονταν από το παχύ έντερο των χοίρων, τα εντόσθια και το αίμα τους. Έβραζαν και έπηζαν το αίμα και στη συνέχεια γέμιζαν με αυτό τα έντερα στα οποία είχαν ήδη βάλει βρασμένα εντόσθια. Από τον 15ο αιώνα αρχίζει να καθιερώνεται η παρασκευή του φαγητού σύμφωνα με το συνήθη τρόπο αλλά χωρίς το αίμα , η ονομασία του όμως διατηρήθηκε. Σήμερα στη Μεγαλόνησο παίρνουν το  χοιρινό έντερο το ρίχνουν σε νερό με λεμόνι και το αφήνουν  για τρεις ημέρες να «καθαρίσει», αλλάζοντας το νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια  βράζουν τα εντόσθια (πνευμόνι , σπλήνα, καρδιά , συκώτι), τα κόβουν σε μικρά κομμάτια , προσθέτουν ρύζι, σταφίδες, πιπέρι, κύμινο και στο τέλος γεμίζουν το έντερο . Τα μαγειρεύουν στη κατσαρόλα σε βραστό νερό όπου προηγουμένως έχουν ρίξει αλάτι. Τις ομαθιές θα τις βρείτε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τις παρασκευάζουν όμως με διαφορετικό τρόπο και ονομασία.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου