Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Το φεστιβάλ της λακέρδας διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας

Η Σινώπη είναι μια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα με μεγάλη αλιευτική κληρονομιά που χρονολογείται από το 3000 π.Χ. Σε πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στη περιοχή βρέθηκαν αρχαίοι αμφορείς που περιείχαν παστά και αποξηραμένα ψάρια. Βέβαια η Σινώπη υπήρξε και σημαντικό κέντρο παραγωγής αλατιού κάτι που βοήθησε τα μέγιστα στην παραγωγή των αλιπάστων. Κάθε χρόνο λοιπόν πραγματοποιείται στη πόλη το φεστιβάλ  «Sinop Lakerda Festival» που φέτος έγινε για τέταρτη χρονιά (17-19 Νοεμβρίου 2023), με στόχο την ανάπτυξη της θαλασσινής γαστρονομίας και τη συμβολή στον τουρισμό της πόλης. Οργανώθηκε από την Ένωση Πολιτισμού και Τουρισμού της Σινώπης  με την υποστήριξη του ομώνυμου Δήμου. Φέτος  στις εκδηλώσεις και στις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν ο Levon Bagis ένα από τα σημαντικά ονόματα της τουρκικής γαστρονομίας, ο Tan Morgül ειδικός στον τομέα της λακέρδας , οι συγγραφείς γαστρονομίας Hülya Ekşigil, Deniz Alphan, Nazlı Pişkin, Ahmet Güzelyağdöken και η «Λωξάνδρα της Πόλης» η Μαρία Εκμεκτσίογλου η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στη θέση που κατέχουν τα ψάρια στη διατροφή μας από το Βυζάντιο μέχρι και σήμερα . Ανέλυσε και τον τρόπο με τον οποίο διατηρούσαν την λακέρδα στο αλάτι και στη συνέχεια την τοποθετούσαν στο λάδι . Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώθηκε και ένας διαγωνισμός  για το καλύτερο παστό ψάρι, οι τυχεροί μοιράστηκαν χρηματικά έπαθλα που κυμαίνονταν από 30.000 έως 10.000 λίρες . Το κυνήγι της παλαμίδας ξεκινά στη Σινώπη  την 1η Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως  τα μέσα Φεβρουαρίου. { «Sinop Lakerda Festival» , Σινώπη,17 -19 Νοεμβρίου 2023 }

 


































Μαναλίκα : το παλιό φαγητό της Σινώπης με καλαμποκάλευρο και βούτυρο

 


Μαντί με παλαμίδα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου