Τήνος το νησί της Μεγαλόχαρης , της ιστορίας , των τεχνών ,
του πολιτισμού , της αυθεντικότητας αλλά και της γαστρονομίας , στο τελευταίο μάλιστα
συνεισέφερε τα μάλα μια εμπνευσμένη ομάδα
ανθρώπων που δημιούργησαν την γιορτή γαστρονομίας «Tinos Food Paths» και όπου οι τοπικές κοινωνίες τολμούν,
δημιουργούν και κερδίζουν…. Η ομάδα των «Tinos Food Paths» ξεκίνησε
αυτή τη συλλογική πρωτοβουλία το 2015 χωρίς καμία επίσημη χρηματοδότηση με στόχο την ανάδειξη του
νησιού μέσω της γαστρονομίας, του πολιτισμού και της φύσης. Δημιούργησε
συνέργιες και συνεργασίες με παραγωγούς, επαγγελματίες της εστίασης και του
τουρισμού, λαογράφους και ιστορικούς, καθώς και με όλους τους κατοίκους και
επισκέπτες του νησιού. Μια πρώτη γευστική εικόνα του πολύτιμου έργου που παράγει
η ομάδα «Tinos Food Paths» πήρα στη φετινή έκθεση «Horeca 2019» όπου παρουσίασαν στο κόσμο
τις γλυκές και αλμυρές γεύσεις του νησιού
. Έκλεψαν τις εντυπώσεις τα τηνιακά παστέλια που έφτιαξαν πάνω σε φύλλα
λεμονιάς καθώς και τα αμυγδαλωτά. Προσωπικά με ενθουσίασαν τα δύο αλμυρά πιάτα
που δημιούργησαν οι chef της ομάδας και τα οποία
είχαν για βάση τους το πρώτο την φάβα και το δεύτερο τα μαυρομάτικα φασόλια, μαγειρεμένα
σε συνδυασμό με άλλα τοπικά προϊόντα που παράγει το νησί όπως άγρια αγκινάρα,
λιαστή ντομάτα, κάπαρη . Τα Μονοπάτια των γεύσεων (Tinos Food Paths) πραγματοποιούνται στη Τήνο
από τις 7 έως τις 13 Μαΐου και συμμετέχουν γευσιγνώστες , σεφ , food bloggers, bartenders από όλο τον κόσμο,
τυροκόμοι, κρεατοπαραγωγοί με πρότυπες μονάδες από όλη την Ελλάδα, παραγωγοί
κρασιού, ελαιολάδου, μικροζυθοποιεία, καθηγητές Πανεπιστημίων κλπ,
πραγματοποιώντας συνέδρια και διαλέξεις για τους επαγγελματίες της εστίασης και
της πρωτογενούς παραγωγής. Ταυτόχρονα με
τις εκδηλώσεις των «Tinos Food Paths» σε χώρους πολιτισμού λειτουργούν εκθέσεις ντόπιων
φωτογράφων και εικαστικών . Αισιοδοξώ πως φέτος θα καταφέρω να παρακολουθήσω τις
δράσεις αυτού του δημιουργικού φεστιβάλ
φαγητού και να ξανασυναντήσω ανθρώπους
που εκτίμησα όπως ο κ Χάλαρης και ο κ Απέργης .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου