Ο Άφκος - η φάβα της Λήμνου- ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παρήγαγε ο αγροτικός τομέας του νησιού με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα στις δεκαετίες του ΄60 και ΄70 . Η καλλιέργειά του εγκαταλείφθηκε με το πέρασμα των χρόνων , εδώ και μια δεκαετία όμως ξεκίνησε δυναμικά η παραγωγή του προϊόντος .Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σπόρο με μοναδικά χαρακτηριστικά που δε θα τα βρείτε σε καμιά άλλη φάβα . Καλλιεργείται κατά τους χειμερινούς μήνες, θερίζεται το Μάϊο χειρωνακτικά λόγω της ευαισθησίας του καρπού , αυτό συμβαίνει γιατί αν ο ήλιος δει το φυτό σπάει και πέφτει ο καρπός του .Το προϊόν αφού καθαριστεί από τα ξένα σώματα , λιάζετε για να ξεραθεί και στη συνέχεια στέλνετε στην Αθήνα για να επεξεργαστεί και να είναι έτοιμο προς διάθεση . Η φάβα έχει έντονο κίτρινο χρώμα , η υφή της είναι λεία και αφράτη , είναι βραστερή και στη γεύση γλυκοφάγωτη . Να σημειώσουμε πως η φάβα της Λήμνου σερβίρετε σε εστιατόρια του νησιού αλλά και της Αθήνας , τελευταία όμως την ανακάλυψαν οι Γάλλοι chef και την ενέταξαν στο μενού των εστιατορίων του Μόντε Κάρλο . Στο νησί δοκιμάσαμε τον άφκο σε τρεις εκδοχές , με καραμελωμένα κρεμμύδια , με χταπόδι κοκκινιστό και μαρινάτο γαύρο που παρασκευάζει η βιοτεχνία αλιπάστων «Λήμνου θάλασσα» στο Μούδρο .
Tips : Η συσκευασία του 1 κιλού στοιχίζει 7,00€ και των 500 γραμμαρίων 3,00€ . Στην αγορά κυκλοφορεί η φάβα του παραγωγού Παναγιώτη Σαλαμουσά από τον Μούδρο , τηλ : 2254071404, 6979368812 και του Κτήματος Παγώνια , τηλέφωνο για παραγγελίες στην Ελένη Καλαϊτζη 6940747690
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου