Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Αρχέστρατος : Ο Πατέρας της Γαστρονομίας

Ο Συρακούσιος ποιητής και φιλόσοφος Αρχέστρατος θεωρείται ο Πατέρας της Γαστρονομίας , ήταν αυτός που εφηύρε τον όρο γαστρονομία, η οποία στην κυριολεξία σημαίνει οι κανόνες του στομαχιού (από τις λέξεις γαστήρ και νόμος). Αυτός λοιπόν ο σοφός άνθρωπος τον 4ο αιώνα  π.χ  ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη και μάλιστα έγραψε το περίφημο ποίημα «Ηδυπάθεια», στο οποίο αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας. Στο έργο αυτό κάνει εκτενείς αναφορές στο ψάρι, στα όσπρια και στο κρασί – δηλαδή στα τρόφιμα που εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και τα οποία χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την υγιεινή ελληνική διατροφή. 

Κατά τον Αρχέστρατο, οι πέντε χρυσοί κανόνες της γαστρονομικής τέχνης, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα επίκαιροι όσο ποτέ, είναι

1. Αγνά υλικά για την παρασκευή φαγητού.

2. Αρμονία των υλικών μεταξύ τους.

3. Όχι στις βαριές σάλτσες και στα καυτερά υλικά. Καλύπτουν και δεν αναδεικνύουν τις επιμέρους γεύσεις.

4.  Ελαφρές σάλτσες. Βοηθούν στην απόλαυση του ουρανίσκου.

5. Καρύκευμα του πιάτου με μέτρο έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία των γεύσεων και των αρωμάτων του φαγητού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου