Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Νυρεμβέργη, Στουτγκάρδη , Φράιμπουργκ (Traveling with taste as our guide – Nuremberg , Stuttgart , Freiburg)

 Το είπαμε και θα το ξαναπούμε η Γερμανία είναι παράδεισος για τους  κρεατοφάγους , το κρέας  και τα λουκάνικα κυριαρχούν καθολικά στη γερμανική κουζίνα. Σήμερα η γευστική διαδρομή που ακολουθήσαμε ξεκίνησε από την  αυτοκρατορική πόλη της Νυρεμβέργης, που άκμασε το Μεσαίωνα και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στο Β! Παγκόσμιο Πόλεμο . Συνεχίστηκε στην  Στουτγάρδη την πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης και κατέληξε στο οικολογικό  Φράιμπουργκ με τους πιο χαρούμενους κατοίκους της χώρας αυτής , μια και ο ήλιος λάμπει στην περιοχή τους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη της Γερμανίας. Το Φράιμπουργκ αποτελεί πύλη εισόδου στον μαγευτικό Μέλανα Δρυμό και την ειδυλλιακή λίμνη Τίτιζε   Στη Νυρεμβέργη πρώτα από όλα δοκιμάσαμε το τοπικό λουκάνικο (Nürnberger Bratwurst) που παρασκευάζεται με την ίδια συνταγή ανελλιπώς από τον 13ο αιώνα ,  χοντροκομμένο άπαχο χοιρινό κρέας  καρυκευμένο με μαντζουράνα, αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ, κάρδαμο και σκόνη λεμονιού. Η συνταγή έχει την δική της ιστορία, αφού σύμφωνα με τον θρύλο, έπρεπε να είναι τόσο μικρά για να «χωρούν να περάσουν από τα τείχη της πόλης»!!! Το χοιρινό φιλέτο Νυρεμβέργης (Nuernberger Grillteller) το συνοδεύουν εδώ με μια ρουστίκ πατατοσαλάτα ή ξινό λάχανο , το διαφορετικό ρολό (rouladen) είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό πιάτο που αποτελείται από λεπτές φέτες βοδινού κρέατος τυλιγμένες με μπέικον, κρεμμύδια, τουρσί και μουστάρδα. Στη συνέχεια το ρολάντεν σιγοβράζεται σε μια πλούσια σάλτσα . Το εξαίσιο χοιρινό κότσι με Knödel και τέλος η χοιρινή ωμοπλάτη  (Schaeufele) με σκούρη  σος και γαρνιτουρα μια πατατόμπαλα  Στη Νυρεμβέργη θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε και ποταμίσιο τηγανητό ψάρι (Karpfen), κυπρίνο ή γριβάδι, τα ψάρια αυτά λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας αποτελούσαν τον Μεσαίωνα το υποκατάστατο του κρέατος των φτωχών . Οι Γερμανοί τα τρώνε τους κρύους μήνες από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 30η Απριλίου  (οι μήνες που έχουν Ρό= Σεπτέμβρης μέχρι και το τέλος Απριλίου). Συνήθως τηγανίζεται σε καυτό λίπος βουτηγμένο σε πανάδα ή και αχνιστό για λιγότερες θερμίδες . Το σερβίρουν με πατατοσαλάτα και λαχανικά εποχής   Για επιδόρπιο δοκιμάσαμε το παραδοσιακό Lebkuchen (μελόψωμο ή κέικ μελιού κατά άλλους), ένα είδος αρωματικού μπισκότου φτιαγμένο από τα καλύτερα τοπικά υλικά και πολύ συγκεκριμένα μπαχαρικά. Είναι μια λιχουδιά ιδιαίτερα αγαπητή στη περιοχή της Νυρεμβέργης  που κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη εδώ και αιώνες .

 Φτάσαμε στη Στουτγκάρδη τη πρωτεύουσα του νοτιοδυτικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Νέκαρ και αποτελεί μία από τις πιο πράσινες μεγαλουπόλεις της Γερμανίας. Εδώ τα πράγματα διαφοροποιούνται λίγο , η βασίλισσα της γαστρονομικής σκηνής της πόλης είναι η τοπική παραδοσιακή κουζίνα της Σουηβίας που βασίζεται περισσότερο στα φρέσκα ζυμαρικά και τα λαχανικά και λιγότερο στο κρέας. Το πρώτο πιάτο που γευτήκαμε ήταν τα Γερμανικά noodles τα Spätzle τα οποία τοποθετούν σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τριμμένο τυρί Emmental και στη συνέχεια τα ψήνουν  στο φούρνο, συχνά τα γαρνίρουν  με τραγανά τηγανητά κρεμμύδια. Τα Maultaschen είναι τα παραδοσιακά μεγάλα ραβιόλια  γεμιστά με κρέας, κρεμμύδια , σπανάκι και μπαχαρικά. Σερβίρονται με διάφορους τρόπους , σε αλμυρό ζωμό βοδινού, τηγανητά ή στον ατμό. Ένας περίεργος γευστικός συνδυασμός ειναι τα λουκάνικα με φακές και φρέσκα noodles , δεν μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα αλλά δεν το απορρίψαμε κιόλας . Αν βρεθείτε χειμώνα στην Στουτγάρδη να δοκιμάσετε την χυλωμένη πατατόσουπα (Kartoffelsuppe) και το παραδοσιακό βραστό βοδινού με noodles και λαχανικά (Gaisburger Marsch). Φινάλε με την πιο γλυκιά λιχουδιά της περιοχής την ζεστή πουτίγκα ψωμιού (Ofenschlupfer).
 

  Τελευταίος σταθμός το καταπράσινο Φράιμπουργκ που βρίσκεται στους πρόποδες του Μέλανα Δρυμού, εδώ δοκιμάσαμε πολλές ποικιλίες από λουκάνικα με συνοδεία ξινού λάχανου (Sauerkraut), μοσχαρίσιο κότσι  (Kalbshashse) με γαρνιτούρα πατατόμπαλες , το κλασσικό πληθωρικό σνίτσελ και συκωτάκια κομμένα σε λωρίδες με τηγανητές πατάτες . Ανάμεσα στις γλυκιές γεύσεις της περιοχής η δημοφιλέστερη όλων είναι η διάσημη τούρτα Schwarzwalderkirschtorte γνωστή και ως Black Forest !!!!  Αποτελείται από σοκολάτα, κρέμα , βύσσινα και άφθονη σαντιγί , η γερμανική εκδοχή της περιέχει σαφώς λιγότερη ζάχαρη από την ελληνική και θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα γλυκά της χώρας . O Schmidt είναι ιδιοκτήτης ενός κομψού και παλιού αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου που βρίσκεται στην ιστορική παλιά πόλη του Freiburg (Altstadt), λειτουργεί από το 1912 και προσφέρει για πάνω από έναν αιώνα μια μεγάλη ποικιλία από περίτεχνα κέικ , τάρτες και σοκολάτες. Το συγκεκριμένο κατάστημα φημίζεται για την τούρτα του Μέλανα Δρυμού την Μπλακ Φορεστ που είναι η πιο νόστιμη εκδοχή της πόλης . Έχει εξαιρετική ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού, τα κεράσια δεν περιέχουν πολύ αλκοόλ, η φρέσκια κρέμα του είναι εξαίσια και η βάση λεπτή και τραγανή. 

   Που ψήθηκε το πρώτο λουκάνικο στη Γερμανία 

    Φασαρία για το ψητό=es geht um die Wurst. Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι υπήρχε ένα ψητοπωλείο στην Krämmerbrücke (γέφυρα Κρέμμερ) της Ερφούρτης πρωτεύουσα του κρατίδιου της Θουριγγίας  το έτος 1204 και θεωρούν ότι εκεί ψήθηκε το πρώτο λουκάνικο. Η Νυρεμβέργη αναφέρει το 1313 κομμάτια κρέατος κόπηκαν για λουκάνικο αλλά δεν το ονομάζει, έτσι μέχρι τώρα το Regensburg κρατά τον τίτλο του αρχαιότερου ψητοπωλείου λουκάνικων στην Γερμανία δίπλα στην πέτρινη γέφυρα (Steinerne Brücke) από το 1378. Η πρώτη αναφορά ανάγεται στο 1404 στο Arnstadt που αναφέρονται έντερα για Bratwurst. 

 


          

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

 
        

Χοιρινό κότσι με Knödel (πατατόμπαλα)

 
Χοιρινή ωμοπλάτη (φτυαράκι) με πατατόμπαλα 
 
 

        

Τσιγγάνικο σνίτσελ

 

το αγαπημένο σνίτσελ


κότσι χοιρινό στη γάστρα!!! 

 

Φάκες με ζυμαρικά και χοιρομέρι , ένα παραδοσιακό έδεσμα της γερμανικής κουζίνας κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς .Ήταν ένα αγαπημένο φαγητό για τους Γερμανούς , μια και οι φάκες έμοιαζαν με τα νομίσματα της εποχής (τις δεκαρίτσες του Μεσαίωνα).

 

 



                        
      

Schafele (χοιρινή ωμοπλάτη με πατατόμπαλα )

 


Königsberger  Klopse …… είναι κάτι αντίστοιχο  με  τα δικά  μας  γιουβαρλάκια 



Αυτό είναι το Karpfen , επί το ελληνικότερον το ποταμίσιο ψάρι (σαζάνι) !!!



Die Karpfensaison  ist  eröffnet. Gavros germanicus!!!!




Το Karpfen  το ψήνουν στο τηγάνι  σε καυτό ζωικό  λίπος !!!


          Rouladen μοσχαράκι γεμιστό με μπέικον, 
   κρεμμύδια, μουστάρδα, πίκλες και γαρνιτούρα πατατόμπαλες


Αυτό λέγεται Nuernberger Grillteller, στην ουσία είναι χοιρινά φιλέτα και σερβίρονται  με ξυνολάχανο  ή πατατοσαλάτα !!!       






Η σαλάτα που συνοδεύει το Karpfen είναι  σαλάτα εποχής με καρότο, μαρούλι, λάχανο, πιπεριά, αγγούρι και πατατοσαλάτα


 




Λουκάνικο ο ……βασιλιάς  της Γερμανικής κουζίνας !!!


          Εδώ έχουμε στήθος χήνας  (Gänzenbrust
    και μπουτάκια πάπιας ( Entenkeule) με συνοδεία από  πατατόμπαλες.Το τραπέζι συμπληρώνουν λαχανοσαλάτα και μπλε λάχανο.  

Μόλις βγήκαν από τον φούρνο το  στήθος χήνας και  τα μπουτάκια πάπιας

Carpe  Diem

Μπύρα της Κάτω Φραγκωνίας





    













Αυτό είναι το Meerrettich (χρένο στα ελληνικά) ένα λευκό καρύκευμα ρεπανιού που χρησιμοποιείται στη γερμανική κουζίνα ως καρύκευμα για κρέατα , ψάρια και σε κρεμώδεις σάλτσες για τις πατάτες (όπως το Meerrettich Kartoffeln). Το μπλε βάζο έχει απαλή γεύση και το δεύτερο είναι  πολύ καυτερό σε σημείο που σου ανοίγουν τα ρουθούνια από το κάψιμο!!!           







Ένας περίεργος γευστικός συνδυασμός είναι τα λουκάνικα με φακές και φρέσκα noodles


 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου