Info : Το τουλουμοτύρι είναι ένα νόστιμο
και πικάντικο τυροκομικό προϊόν που δεν
το βρίσκεις εύκολα παρά μόνο στα νησιά
του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στο νησί της Μυτιλήνης . Το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη Tulum
που σημαίνει δέρμα ( τα τουλούμια τα κατασκεύαζαν για τη
μεταφορά και τη φύλαξη ελαιόλαδου ή κρασιού, και για την παρασκευή του τουλουμίσιου
τυριού ) και την ελληνική λέξη τυρί γιατί ωριμάζει και διατηρείται μέσα σε ασκούς
από δέρματα ζώων. Είναι τυρί με κοκκώδη υφή, υπόλευκο χρώμα εως κιτρινωπό, ελαφρά όξινη και πικάντικη γεύση.
Τουλουμοτύρι από το Λισβόρι : Δοκίμασα τουλουμοτύρι στο πανηγύρι της Αγιάσου και ήταν του παραγωγού
Παναγιώτη Χαδεμένου από το γειτονικό Λισβόρι . Το χωριό αυτό είναι ξακουστό για
την παραγωγή γλυκάνισου και για τα ιαματικά λουτρά που διαθέτει , υπάρχουν όμως
και δυο-τρεις μικροί τυροκόμοι που εκτός από καταπληκτικά λαδοτύρια φτιάχνουν
και παραδοσιακό τουλουμοτύρι , ένας από αυτούς είναι και ο Παναγιώτης Χαδεμένος
από τους τελευταίους «τουλουμτζήδες» της Μυτιλήνης.
H παρασκευή του : Κομμάτια φέτας ανακατεύονται με γάλα και
κλείνονται στον ασκό. Το τουλουμοτύρι φτιάχνεται το Μάιο, που υπάρχει άφθονο
γάλα, και ωριμάζει σε δροσερό μέρος για 3 έως 4 μήνες.
Μια ερώτησι - Όταν λέμε τυρί στραγγιστό και τουλουμοτυρι, μιλάμε για το ίδιο τυρί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι , το τουλουμοτύρι ωριμάζει για αρκετούς μήνες στο τουλούμι δηλαδή τα αναποδογυρισμένα τομάρια των ζώων και ειναι ένα ιδαίτερα νόστιμο και αιχμηρό τυράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφή