Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ξηροπόταμος - Δράμας : Τα αποστάγματα του Δημήτρη Χαρίσκου

Ο  Δημήτρης  Χαρίσκος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Χημικό της Θεσσαλονίκης ,  αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα  του και να εργαστεί  στο οινοποιείο του  «πατριάρχη» του Δραμινού αμπελώνα Κώστα Λαζαρίδη . Το 2014 παίρνει την απόφαση  να ασχοληθεί με τη παραγωγή αποσταγμάτων δημιουργώντας  το δικό του αποστακτήριο στον Ξηροποτάμο της Δράμας . Υποχρεωμένος στην ποιότητα, προμηθεύτηκε αρχικά τον πιο δοκιμασμένο, καινοτόμο  αλλά και συγχρόνως οικολογικό εξοπλισμό που ήταν διαθέσιμος στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.  Το επόμενο βήμα  του ήταν η αναζήτηση εξαιρετικών πρώτων υλών από  κάθε γωνιά της ευλογημένης μακεδονικής γης. Με  αυτά τα εφόδια και σύμμαχο την επιτυχημένη πολύχρονη εμπειρία του ξεκίνησε να  πειραματίζεται  πάνω σε διάφορες τεχνικές απόσταξης και επεξεργασίας των πρώτων υλών καταφέρνοντας να παντρέψει την παράδοση με την καινοτομία . Επεδίωξε η παράγωγη των αποσταγμάτων του  να είναι μικρή έτσι ώστε να υπάρχει η προσωπική επαφή που θα διασφαλίζει πάντα την επίτευξη των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών που καθόρισε.
 
                         ΤΑ  ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
 
Το απόσταγμα κυδωνιού που έφτιαξε ο Δημήτρης Χαρίσκος ξεχωρίζει πρώτα από όλα για το διαυγές χρυσοκίτρινο χρώμα του . Είναι ένα καλοδουλεμένο απόσταγμα διακριτικά ισορροπημένο , με μακριά επίγευση και αρώματα μοσχοκάρυδου . Στο στόμα είναι ευχάριστο, γαργαλιστικά όξινο και βελούδινο . Το νεκταρίνι του διακρίνεται για την πληθωρικότητα  του ,η μύτη είναι μια λαχταριστή εμπειρία από ροδάκινα, νεκταρίνια και φρούτα του δάσους ενώ το στόμα είναι μαλακό και φινετσάτο . Από την αρχή πίστεψε ο Δημήτρης Χαρίσκος πως θα μπορούσε να κάνει και ένα εξαιρετικό ρακόμελο , αφού κατάφερε να βρει ποιοτική πρώτη υλη ένα υπέροχο μέλι από  μικροπαραγωγό των ορεινών χωριών της επαρχίας Παγγαίου , το δούλεψε μεθοδικά και το πέτυχε !!! Λαμπερό χρώμα , μακριά επίγευση και δυνατά αρώματα. Η πρώτη γευστική επαφή μας άφησε πλούσια αρώματα μελιού και διακριτικές νότες από κανέλα , γαρύφαλλο και πράσινο μήλο .

  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου