* Από το Σάββατο 29 Ιουνίου το εμβληματικό εστιατόριο της κεντρικής Χίου σερβίρει τις κλασσικές συνταγές του και δόσεις από την πλούσια ιστορία του χωριού.
Το τοπωνύμιο Μάκελος προέρχεται από το μακελειό. Το Πιτυός αποτέλεσε το μόνο οικισμό του νησιού που προέβαλε αντίσταση στη Σφαγή. Ως αντίποινα οι Τούρκοι τιμώρησαν παραδειγματικά τους Πιτυανούς, προχωρώντας σε αιμοσταγείς πράξεις σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού. Εκεί που υπήρχαν τα πηγάδια κι ο εντυπωσιακός του πλάτανος. Από το τότε μακελειό η περιοχή πήρε το όνομα Μάκελος.
«Τις τελευταίες δεκαετίες η έντονη κτηνοτροφική παράδοση του τόπου καθοδήγησε όλους τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του εστιατορίου σε μια αυθεντική και αγνή κουζίνα με βάση της την ντόπια παραγωγή και τις παραδοσιακές συνταγές του χωριού. Η επιτυχία της ήταν τόση που επισκίασε την ιστορικότητα του τόπου. Στοίχημα μας είναι να συγκεράσουμε τη φημισμένη κουζίνα του χωριού με την ανάδειξη της πολύ μεγάλης ιστορίας του», εξηγεί το στόχο του νέου «Μακέλου» ο Ν. Γεωργούλης.
Στην πορεία του χρόνου
Στο Πιτυός δραστηριοποιείται ήδη μια αξιόλογη ομάδα επαγγελματιών. Με την επαναφορά του Μάκελου και πολύ σύντομα την επαναλειτουργία του ξενώνα δημιουργείται μια πρώτη μαγιά τουριστικής επιχειρηματικότητας.
«Έχουμε στόχο να δοκιμάσουμε ένα μοντέλο συνεργατικότητας. Και οι 5 επαγγελματίες του χωριού συμφωνήσαμε σε ενιαίο σχέδιο σεβασμού στον τόπο μέσα από την ποιότητα των επιχειρήσεων μας».
Και η βόρεια Χίος ; «Μα το Πιτυός είναι η πύλη εισόδου για τα βορειόχωρα. Αυτή η λατρεία δεν υποστέλλεται», καταλήγει ο Ν. Γεωργούλης.
Πηγή : https://www.politischios.gr/gastronomia-diaskedasi/o-makelos-xanagraphei-te-geustike-istoria-tou-pituous ( Το κείμενο έγραψε η Κυριακή
Μαυριάνου στον «Πολίτη» της Χίου , και οι φωτογραφίες είναι του Stathi Harpa )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου