Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Tartine : Ένα ρουστίκ ψωμί ωρίμανσης και βαθιάς νοστιμιάς (συνταγή του Τσαντ Ρόμπερτσον) από τον Στέργιο Ξυδά στην «Τράπεζα»

  Το ψωμί tartine είναι μια συγκεκριμένη ποικιλία ψωμιού που έχει γίνει πολύ δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 15 χρόνια περίπου . Αυτό το ρουστίκ ψωμί το «έπλασε» ο καλλιτέχνης-αρτοποιός Τσαντ Ρόμπερτσον στον φούρνο του «Tartine Bakery» του Σαν Φρανσίσκο . Σε τελική ανάλυση το ψωμί δεν αποτελείται πάντα από τα ίδια συστατικά: νερό, μαγιά, αλάτι και αλεύρι , όμως το ψωμί μαγιάς σαν το ταρτίν έχει ένα επιπλέον συστατικό το χρόνο που το ωριμάζει και το κάνει νοστιμότερο. Αυτό λοιπόν το εξαιρετικό ψωμί αργής ζύμωσης και γαλλικού στυλ του Τσαντ Ρόμπερτσον φτιάχνει στη Καβάλα ο Στέργιος Ξυδάς στο φούρνο του , αδιαμφισβήτητη ποιότητα πρώτων υλών , βαθιά νοστιμιά , συμπαγής ψίχα και μια κρουστή και γλυκά καμένη επιφάνεια που προσδίδει μια σχεδόν καπνιστή αίσθηση.

Χρήσιμη συμβουλή  Το ψωμί θα το διατηρήσετε για δύο ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, δεν θα το κλείσετε μέσα σε νάιλον γιατί η υγρασία από το εσωτερικό του καρβελιού θα μαλακώσει την κρούστα του .

Info   Το ψωμί tartine θα το βρείτε από Δευτέρα-Παρασκευή μετά τις 1 το μεσημέρι στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο «Η τράπεζα» στην Καβάλα επί της οδού Τενέδου 32 απέναντι από την Ιχθυόσκαλα, τηλ:2510247300




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου