Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Στη Μεσορόπη των γάργαρων νερών, των πέτρινων γεφυριών και των αρχοντικών του 19ου αιώνα

Κατ’ αρχάς :  Στις καταπράσινες πλαγιές του «χρυσοφόρου» όρους Παγγαίου  βρίσκεται η  γραφική Μεσορόπη ένα αξιοθέατο παράδοσης και ομορφιάς !!! Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα που έκτισαν Ηπειρώτες μάστορες , τα παλιά καπνομάγαζα, τα πέτρινα γεφύρια , τα λιθόστρωτα στενοσόκακα της , την ιστορική  εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου που είναι χτισμένη το 1835, και το πέτρινο Δημοτικό σχολείο του ’30 . Περπατώντας στο χωριό θα συναντήσετε αμέτρητες κρήνες και γούρνες μια το νερό ήταν κυρίαρχο στοιχείο για πολλούς αιώνες , κάποτε εδώ λειτουργούσαν 24 νερόμυλοι ενώ σήμερα λειτουργεί μόνο ένας!!!  Χαρακτηριστικό του φυσικού κάλλους που περιέβαλλε τη Μεσορόπη είναι το ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινά μέσα από το χωριό και χαρακτηρίζεται από άφθονα νερά και αιωνόβια πλατάνια , ενώ σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με τη σπηλιά Βοσκόβρυση από όπου αναβλύζει μια υπόγεια πηγή νερού.

Η ιστορία του χωριού : Η ιστορία του χωριού χάνεται στα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία στη Μεσορόπη και στη θέση Κλωθώρη, οι εννέα Μούσες ανέθρεψαν το θεό Διόνυσο, το θεό που κατοικία του ήταν το Παγγαίο. Ψηλά στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας έχουν βρεθεί βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή  κατοικούνταν χιλιάδες χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού. Σύμφωνα με τον θρύλο ο Κοσμάς ο Αιτωλός επισκέφθηκε το χωριό και άφησε το αποτύπωμα του μπαστουνιού και του παπουτσιού του σε βράχο που μπορεί κανείς να δει στο ομώνυμο εκκλησάκι, ενώ πολύ αργότερα κατά τον Μακεδονικό αγώνα αποτέλεσε αρχηγείο και ορμητήριο του Καπετάν Τσάρα και των παλληκαριών του. Το χωριό γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του καπνεμπορίου μεταξύ 1923-1940 οπότε οικοδομήθηκαν και πολλά καπνομάγαζα.

Το μονοπάτι : της Μεσορόπης ξεκινά μέσα από το χωριό και το έχει διαμορφώσει κατάλληλα το Δασαρχείο Καβάλας . Θα συναντήσετε  διαδρομές ασύλληπτης  ομορφιάς με  καταρράχτες , λίμνες, υπόγεια ποτάμια ,ξύλινες γέφυρες και κιόσκια για ξεκούραση.

Το εξαίσιο ταχίνι της Μεσορόπης : Ο κ Φλώρος Φλώρου συνεχίζει με επιτυχία την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα στη παραγωγή χειροποίητου βιολογικού ταχινιού , χρησιμοποιώντας τους νερόμυλους του προπάππου του που τους νοίκιαζε από τους Τούρκους το 1880 έναντι 40 λιρών !!! Το  ταχίνι ολικής άλεσης παράγεται 100% από σουσάμι, του οποίου δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός. Αφού  πρώτα ψηθεί σε ξυλόφουρνο για να αποβάλλει την υγρασία  του και να πάρει αρώματα από τα ξύλα οξιάς και πουρναριού που χρησιμοποιούνται κατά την καύση , στη συνέχεια  αλέθεται στους πέτρινους μύλους διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Δεν υφίσταται καμιά χημική επεξεργασία και δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα. Έχει μια πολύ έντονη γεύση καβουρντίσματος, ενώ βγάζει αρώματα γλυκιάς σοκολάτας .Εκτός από το ταχίνι ο κ Φλώρου παράγει χαλβά (ολικής αλέσεως και απλό) και αρίστης ποιότητας μέλι (από άνθη του Παγγαίου και κωνοφόρα δέντρα από τα πευκοδάση της Θάσου) .

Διαμονή : Σας προτείνουμε το εκλεπτυσμένο boutique Hotel «Kladi Elias» (τηλ: 2592093293 & 6973306955) που φωλιάζει στους πρόποδες του «χρυσοφόρου» όρους Παγγαίου . Ο Βύρωνας Μπαρμπασακάλης ανακαίνισε το οικογενειακό πετρόχτιστο σπίτι και  το μετέτρεψε σ’ ένα ιδιαίτερο boutique Hotel . Το «Kladi Elias» διαθέτει 4 καλαίσθητες σουίτες σ’ ένα μίνιμαλ , σύγχρονο αλλά και φιλικό στυλ που αποπνέει ηρεμία και γαλήνη. Οι σουίτες διαθέτουν όλες τις  σύγχρονες παροχές ( υδρομασάζ, κλιματισμό, μίνι μπαρ , DVD και  CD player , καλωδιακή τηλεόραση , δωρεάν Wi-Fi). Οι κουρτίνες απουσιάζουν  καθώς καταστρέφουν τη γεωμετρικότητα του χώρου , τα λιγοστά  έπιπλα έχουν απλό και λιτό σχεδιασμό. Το ομώνυμο μπιστρό που βρίσκεται στο ισόγειο σερβίρει ελληνική και μεσογειακή κουζίνα υπό την καθοδήγηση του σεφ παντρόν Βύρωνα  Μπαρμπασακάλη.

Φαγητό:   Ανάμεσα σε καστανιές, καρυδιές, αιωνόβια πλατάνια και πεύκα θα βρείτε την εξοχική ταβέρνα «Καστανιές» (τηλ: 2592093687) του Γιώργου Ξουλόγη που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια. Προσφέρει εξαίσιες ελληνικές γεύσεις απροσποίητης νοστιμιάς , αφράτα μπιφτεκάκια καρυκευμένα με μαστορική ένταση, κότσι σιγομαγειρεμένο για ώρες στον ξυλόφουρνο, μελωμένο ντόπιο αρνάκι στη γάστρα και λιχούδικα παϊδάκια. Θα συνοδέψετε τα πιάτα σας με δροσερή χωριάτικη σαλάτα , καλοβρασμένα χόρταεποχής, ψητή μπαμπάτσικη μελιτζάνα με τυρένια υφή και χειροποίητο τσαχπίνικο τζατζίκι. Η μικρή λίστα κρασιών που διαθέτει δίνει έμφαση στον Μακεδονικό αμπελώνα , έχοντας πολύ λογική τιμολόγηση. Θα βρείτε τους βραβευμένους  χαρισματικούς οίνους Παγγαίου του Ανδρέα Καραμπερίδη, κρασιά από το Κτήμα Χατζηγεωργίου, τη Βιβλία Χώρα, το Κτήμα Παυλίδη και το Κτήμα Οινογένεσις.   Στο πέτρινο bistro  «Kladi Elias» (τηλ: 6973306955) o chef patron Βύρων Μπαρμπασακάλης ( με πολυετή προϋπηρεσία σε εστιατόρια της Γαλλίας του Βελγίου και της Ελλάδας)  διαμορφώνει το μενού ανάλογα  με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες  σερβίροντας  πιάτα της μεσογειακής κουζίνας . Σπεσιαλιτέ του το φιλέτο au poivre που το σοτάρει στο τηγάνι με μαύρο πιπέρι και πιπέρι Sichuan  ενώ περιχύνει από πάνω μια νοστιμότατη σκούρη  σος . Ξεχωρίζουν επίσης το ταρτάρ μοσχαριού και αρνιού, το χοιρινό φιλέτο , η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα με δενδρολίβανο , το φιλέτο μοσχαριού με άγρια μανιτάρια κα . Είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση   Το καφενείο του «Κόλλια» (τηλ: 2592 093227) βρίσκεται επάνω στη παλιά εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης .Ανήκει στην οικογένεια Μοσχοβούδη από το 1954, ο σημερινός ιδιοκτήτης του είναι ο κ. Γιώργος γιος του θρυλικού Νίκου (Κόλλια) Πατσαβούδη. Ο χειμώνας εδώ έχει τη δική του χάρη, μπουμπουνίζει η ξυλόσομπα στο κέντρο της άνετης σάλας και γύρω-γύρω στα τραπεζάκια οι θαμώνες απολαμβάνουν τον θεριακλίδικο καφέ τους. Παλικαιρίσιο μωσαϊκό στο δάπεδο, ενώ οι ξεθωριασμένες φωτογραφίες του Καζαντζίδη και του Βασίλη Καρρά επιμένουν στους τοίχους του μαγαζιού, για να αποδεικνύουν το παρελθόν του, αλλά και την επιμονή στη λιτότητα, την αλλεργία στις αλλαγές!!! Η κουζίνα προσφέρει πέντε πιάτα που όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πλέον viral, κεφτεδάκια, τηγανιά, χοιρινά μπριζολάκια , σουβλάκια και χωριάτικα αυγά μα πατάτες (ήταν το αγαπημένο φαγητό των φορτηγατζήδων που σταματούσαν εδώ για φαγητό), τα ποτά τσίπουρο σπιτικό και ρετσίνα Μαλαματίνα. Το καφενείο είναι το αγαπημένο στέκι των ορειβατών που ανεβαίνουν στο Παγγαίο από το μονοπάτι της Μεσορόπης , στην επιστροφή σταματούν πάντα εδώ για να τιμήσουν τα καλούδια του Κόλλια.

 

 

























 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου