Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Aιγοπρόβειο βούτυρο από λεύκη ανοιξιάτικη τρούφα από τον συλλέκτη μανιταριών Παναγιώτη Γρηγοριάδη

Ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης είναι ο «Άρχοντας των Μανιταριών» στο Σιδηρόνερο της Δράμας , έχοντας πάρει τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και ανάλογα με την εποχή συλλέγει κορυφαίες ποικιλίες μανιταριών από το δάσος της Ελατιάς τα οποία στη συνέχεια αποξεραίνει και τα διαθέτει στο εμπόριο . Τρούφες, πορτσίνι, κανθαρέλες, μορχέλες, αγάρικους , μπολέτους, γκριφόλα φροντόσα , τρομπέτες, αυτιά του Ιούδα, είναι μόνο μερικά από τα συνολικά δεκαπέντε διαφορετικά είδη μανιταριών που μαζεύει .Θα ήθελα όμως να σταθώ ιδιαίτερα σ’ ένα εξαιρετικό προϊόν που φτιάχνει ο  Παναγιώτης  σε συνεργασία  με τυροκομική μονάδα  . Είναι το εξαίσιο αιγοπρόβειο βούτυρο αρωματισμένο με λεύκη ανοιξιάτικη τρούφα (tuber borchii) που συλλέχτηκε από το δάσος της Ελατιάς . Έχει ένα μοναδικό και εθιστικό άρωμα , ενώ η συγκέντρωση γλουταμινικού οξέος στο εσωτερικό της παραπέμπει ευθέως στη γεύση umami η οποία δίνει στην τρούφα μια επιπλέον ιδιότητα, εκείνη της ανάδειξης των γεύσεων των άλλων υλικών. Το βούτυρο τρούφας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ζυμαρικά, ριζότο και πουρέ πατάτας, να τοποθετηθεί επάνω σε ψητό κρέας ή ακόμα και να απλωθεί σε ζεστό ψωμί, προσδίδοντας εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Επειδή έχει εξαιρετικά δυνατή γεύση, πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Θα το βρείτε στο παντοπωλείο-ταβέρνα «Ο Λάλος» του Παναγιώτη Γρηγοριάδη στο Σιδηρόνερο της Δράμας .

Η  ΛΕΥΚΗ  ΤΡΟΥΦΑ

Η πολύτιμη λευκή ανοιξιάτικη τρούφα  βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο βάθος  (από μισό έως ένα μέτρο)  και η διαδικασία της συλλογής της είναι αρκετά χρονοβόρα.  Τα τρουφόσκυλα εντοπίζουν την τρούφα όταν είναι ώριμη και  μας υποδεικνύουν πού είναι για να σκάψουμε να τη βρούμε.  Έχει σχήμα ακανόνιστο,  ανώμαλο με εξογκώματα και θυμίζει πατάτα. Έχει αρχικά χρώμα υπόλευκο και όταν ωριμάζει καφέ-ώχρα, συχνά με κοκκινωπές κηλίδες. Η σάρκα της είναι αρχικά υπόλευκη και αργότερα μπεζ, κόκκινο-καφέ με μεγάλες λευκές διακλαδώσεις .

TIPS :  Το καφέ-παντοπωλείο «Λάλος» βρίσκεται στο κέντρο του Σιδηρόνερου που απέχει  43 χιλιόμετρα  από τη πόλη της Δράμας .Τα προϊόντα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τον ίδιο τον Παναγιώτη Γρηγοριάδη , τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 25210 91330 ,6977500821, σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και το site για on line αγορές .

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου