Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Το Αστέρι της γεύσης στα Αυγώνυμα της Χίου

Τα Αυγώνυμα είναι ένα μεσαιωνικό καστροχώρι της δυτικής  Χίου, τα σπίτια του είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο δίνοντας την αίσθηση ενός κάστρου. Το χωριό εγκαταλείφθηκε σχεδόν τη δεκαετία του '60. Ο οικισμός αναστηλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του με σεβασμό στη λαϊκή αρχιτεκτονική και τα περισσότερα σπίτια έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες . Αφού περπατήσετε στο χωριό και απολαύσετε τις ομορφιές του , η ώρα του μεσημεριού ανήκει στο “Αστέρι” με το πανοραμικό αγνάντι στο Αιγαίο πέλαγος και την πολύτιμη Χιώτικη κουζίνα του. Το εστιατόριο ανήκει σ’ ένα προικισμένο και δημιουργικό άνθρωπο τον Γιώργο Κώσταλο που για πολλά χρόνια υπήρξε καραβομάγειρας στην εταιρεία του Χανδρή . 

Η Χιώτικη κουζίνα είναι κυρίαρχη εδώ , οι πρώτες ύλες διαλέγονται προσεκτικά από το μποστάνι , ενώ αξιοποιούνται τα χιώτικα προϊόντα που παράγουν οι οικοτεχνίες του νησιού. Προτείνω το εστιατόριο και στους vegetarian αφού στο μενού υπάρχει χώρος και για αυτούς . Θα γευτούν υπέροχους Χιώτικους χορτοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες , κουκιά στη κατσαρόλα , ρεβίθια με το ρύζι , χερίσια (τοπικά) μακαρόνια με σάλτσα και μια υπέροχη σαλάτα με νόστιμα ξυλάγγουρα  και παραδοσιακά ντοματάκια. Εγώ ως κρεατολάγνος διάλεξα το κατσικάκι (μαριναρισμένο στα εσπεριδοειδή) και σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με πατατούλες , θυμάρι και φασκόμηλο , μια εξαίσια γκουρμεδιά που απογείωσε τους γευστικούς μου κάλυκες .Το γεύμα ολοκληρώθηκε με μια μερίδα κοκκορέτσι και ένα σέρτικο “κλέφτικο” στη σούβλα.  Για επιδόρπιο επιλέξαμε χανουμάκια (τυλιχτό γλυκάκι) και γιαούρτι με τοπικό μέλι.

Tips : Τα Αυγώνυμα  απέχουν 16 χλμ περίπου από τη Χώρα , 6 χλμ από τον ιστορικό Ανάβατο , 4χλμ. από το μοναστήρι Νέα Μονή και 7χλμ. από την όμορφη παραλία Ελίντα. Εδώ φτάνει κανείς διασχίζοντας το σημαντικότερο πευκοδάσος του νησιού σε υψόμετρο 450 μέτρα. Εστιατόριο Αστέρι , τηλ. για κρατήσεις : 2271020577, 6936501398.

 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου