Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Το σουτζούκ λουκούμ του Νεντίμ στην Κομοτηνή

Κατ’ αρχάς :  Στη χώρα μας η τέχνη του λουκουμιού έφτασε από την Πόλη στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων οι Έλληνες λουκουμοποιοί έβαλαν καινούργια στοιχεία στην κλασική συνταγή και τα λουκούμια έγιναν μέρος της ελληνικής παράδοσης. Σήμερα, λουκούμια παράγονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Τα λουκούμια του Νεντίμ :  Το 1950 σε ένα φτωχικό λουκουμάδικο της Κομοτηνής ο Nεντίμ Mεμέτ με φαντασία και μεράκι παρασκευάζει πρώτος το σουτζούκ λουκούμ και γίνεται γρήγορα γνωστός στο πανελλήνιο για τον υπέροχο αυτό γλυκό πειρασμό . Το σουτζούκ λουκούμ είναι ένα εύγευστο σφιχτοδεμένο μακρόστενο μεγάλο λουκούμι που περιέχει ζάχαρη, γλυκόζη, νισεστέ, νερό και καρύδια (δεμένα σε σπάγκο) , τα αρώματα του είναι πλούσια και διαφορετικά , από τριαντάφυλλο, μούστο, και γαρίφαλο, έως  κανέλα, και περγαμόντο , καθιερώνεται  πλέον  στον γευστικό χάρτη της Ελλάδας  ως το παραδοσιακό γλυκό της Κομοτηνής. Σήμερα  έναν αιώνα μετά ο γιος του Ερσίν συνεχίζει την παράδοση, προσθέτοντας τις  δικές του γευστικές πινελιές στη παραγωγή αυτού του υπέροχου γλυκού . Το εργαστήρι του Nεντίμ σήμερα έγινε βιοτεχνία βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη και οι ζαχαροπλάστες του φτιάχνουν εξαιρετικές ποικιλίες λουκουμιών  με πρώτο και καλύτερο το Σουτζούκ Λουκούμ (λουκάνικο λουκούμι) με άχνη : καρύδια περασμένα σε σπάγγο, βουτηγμένα σε λουκούμι με μούστο, με επικάλυψη άχνης ζάχαρης .

Σουτζούκ Λουκούμ με σουσάμι : καρύδια περασμένα σε σπάγγο, βουτηγμένα σε λουκούμι με μούστο, με επικάλυψη σουσαμιού

Σαράι Λουκούμ (το λουκούμι του παλατιού):  λουκούμι με φουντούκι, πετιμέζι & ινδοκάρυδο

Πασά Λουκούμ (το λουκούμι του πασά) : λουκούμι με μέλι, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια αιγίνης, δαμάσκηνα, χουρμάδες & σταφίδες.

Ραχάτ Λουκούμ (Άνετο λουκούμι) : λουκούμι με βατόμουρο, ινδοκάρυδο , αμύγδαλο ή καρύδι ή  και με σοκολάτα

 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου