Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Εξερευνούμε τον νότο της Ολλανδίας , Αϊντχόφεν και Μάαστριχτ (Travelling with driver the taste - We explore the south of Holland, Eindhoven and Maastricht)

Κατ΄αρχάς :  Πήρα το τρένο από το Άμστερνταμ και αποφάσισα να περάσω ένα weekend  εξερευνώντας τον νότο της Ολλανδίας , πρώτη στάση το  Αϊντχόφεν και επόμενη το Μάαστριχτ. Η αλήθεια είναι πως το Αϊντχόφεν είναι  λίγο παρεξηγημένο , από μια ασήμαντη, κατεστραμμένη από τις μάχες πόλη μέχρι να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, πέρασαν πολλά χρόνια και το σίγουρο είναι πως η μεταμόρφωση της υπήρξε  εντυπωσιακή. 

Αϊντχόφεν :  Η πόλη αυτή διεκδικεί τον τίτλο της πιο hi-tech πόλης της Ευρώπης και ίσως να το αξίζει, εδώ η αρχιτεκτονική είναι σε άλλο επίπεδο και για αυτό ευθύνεται η Phillips ,τα παλιά εργοστάσια της πολυεθνικής εταιρείας  χρησιμοποιούνται σήμερα ως μοντέρνα καταστήματα, δημιουργικοί χώροι και νέα εστιατόρια. Πρέπει να επισκεφτείτε το συναρπαστικό Μουσείο Philips, το οποίο αφηγείται την ιστορία της παγκόσμιας εταιρείας ηλεκτρονικών που ουσιαστικά δημιούργησε το σύγχρονο Αϊντχόφεν.  Και γευστικά όμως η πόλη εξελίχθηκε, ανάμεσα σε εστιατόρια με εθνική κουζίνα , θα βρείτε και παραδοσιακά δημοφιλή ολλανδικά πιάτα , όπως την  σούπα ντομάτας , την  snert μια νοστιμότατη και πηχτή σούπα αρακά που περιέχει λουκάνικο και λαχανικά . Ξεχωρίσαμε όμως και την σούπα φασολιών με την ιδιαίτερη γεύση , παρασκευάζεται από  καστανά φασόλια, λαχανικά , διάφορα κρέατα και μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, άρκευθο και θυμάρι. Ψάχνοντας να βρούμε ένα επιδόρπιο καταλήξαμε σε μια ξεχωριστή γλυκιά νοστιμιά που ονομάζεται stroopwafel , είναι οι απολαυστικές λεπτές βάφλες κολλημένες μεταξύ τους με ένα στρώμα γλυκού σιροπιού. Αυτή την λιχουδιά είναι καλύτερα να την απολαύσετε ζεστή και λαχταριστή από ένα αρτοποιείο ή από κάποιο πάγκο street food . Στην καρδιά του κέντρου της πόλης, λιγότερο από δέκα λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό σταθμό θα συναντήσετε την αγορά τροφίμων με 21 συνολικά περίπτερα , θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε κάποιο γαστρονομικό φεστιβάλ. Εδώ θα γευτείτε μεγάλη ποικιλία δημιουργικών πιάτων εξαιρετικής ποιότητας όλο το χρόνο. 

Το Μάαστριχτ : είναι μια πόλη γαστρονομίας με πολλές τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις. Πιάτα όπως το στιφάδο κρέατος, που σερβίρετε με πατάτες και σάλτσα μήλου, το κουνέλι μαγειρεμένο με λαχανικά και μπύρα , το hutspot  ένας διαφορετικός πουρές από  πατάτα, καρότο και κρεμμύδι που συνοδεύεται με κρέας , συνδυάζονται μοναδικά με τοπικές craft μπίρες και κρασιά  αλλά και το ασίγαστο πάθος και κέφι των κατοίκων για διασκέδαση. Το Μάαστριχτ  έχει όμως και υπέροχους αμπελώνες, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή. Μπορείτε να μάθετε για την ιστορία τους και να ξεκινήσετε μια περιήγηση γευσιγνωσίας κρασιού. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και μείνετε στον αμπελώνα Domein Holset και απολαύστε μια οινική εμπειρία με φόντο τους λόφους του Limburg. 

Street  Food :  Θα βρείτε πολλούς πλανόδιους πωλητές που πουλάνε νόστιμες πατάτες , βάφλες και λουκάνικα στους δρόμους του Μάαστριχτ. Το ολλανδικό street food είναι οργανωμένο , τίμιο και νόστιμο , δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ . Θα βρείτε παντού τηγανητές πατάτες (frites) , χοντροκομμένες και καλοψημένες που σερβίρονται με κέτσαπ ή μαγιονέζα . Ένα άλλο φαγάκι (αλλά λίγο δύσκολο στη γεύση) είναι η ωμή ρέγκα που πουλιέται σε όλες τις καντίνες , τη σερβίρουν σε σάντουιτς με τουρσί και κρεμμύδια. Κλείνοντας θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε το zuurvlees , ένα παραδοσιακό μοσχαρίσιο στιφάδο που το συνοδεύουν με πατάτες και σάλτσα μήλου.  

Το «φαγητό του τοίχου» :  Η κατανάλωση φαγητού από τον «τοίχο» είναι τόσο ολλανδική όσο οι τουλίπες , τον συναντάς παντού στην Ολλανδία και σχεδόν πουθενά αλλού στον κόσμο . Αυτά τα καταστήματα γρήγορου φαγητού είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ολλανδία για περισσότερο από έναν αιώνα , μπορεί να μην έχουν πάγκους, καρέκλες και προσωπικό που να εξυπηρετεί , έχουν όμως μια σειρά από μεταλλικά κουτιά που περιέχουν διαφορετικά ζεστά  φαγητά ,βάζεις ένα κέρμα σε μια σχισμή , ανοίγεις το κουτί και παίρνεις να φας το ζεστό φαγάκι. Έτσι απλά , μοντέρνα και γρήγορα.

Beer :  Η μπύρα είναι το εθνικό ποτό της Ολλανδίας γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στο «Brouwerij Bosch» ένα από τα εναπομείναντα ζυθοποιεία στο Μάαστριχτ που ιδρύθηκε το 1758. Και να σκεφτείτε ότι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, στο Μάαστριχτ υπήρχαν 31 ενεργά ζυθοποιεία . Κάθε Παρασκευή και Σάββατο μετά τις 2 το μεσημέρι και κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να ξεναγηθείτε στο ζυθοποιείο, στην αίθουσα εμφιάλωσης και στο επιβλητικό σπίτι του ζυθοποιού. Μετά την ξενάγηση ( κοστίζει 12,50 € το άτομο) απολαμβάνετε μια γευσιγνωσία από μπύρες .

 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου